Milošević je najavio mobilizaciju inženjera u državnim službama na Banovini

Boris Milošević/Matija Habljak/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević najavio je u ponedjeljak mobilizaciju inženjera u državnim službama kako bi se u iduća dva do tri tjedna završili pregledi oštećenih objekata na potresom pogođenom području Banovine.

“Krenut ćemo u mobilizaciju inženjera u državnim službama, agencijama i drugim državnim i lokalnim institucijama kako bismo u iduća dva do tri tjedna završili brze preglede, stavili naljepnice i vidjeli koliko je stvarno oštećenih objekata”, izjavio je novinarima Milošević koji obnaša i dužnost zamjenika predsjednika Stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica razornog potresa.

Pregledano oko 60 posto oštećenih objekata

Do sada je pregledano oko 60 posto oštećenih objekata od ukupno 45.000 prijavljenih, a poziv na mobilizaciju upućen je šestorim tvrtkama koje bi trebale biti angažirane na rušenju oštećenih objekata u Sisku, Glini i Petrinji.

“Ovo je mobilizacijski poziv, vjerojatno ćemo u idućem razdoblju ići i s javnim pozivom. Želja nam je uključiti što više tvrtki, pogotovo domaćih, ali sve one moraju biti opremljene mehanizacijom i ovlaštene za takvu vrstu posla”, objasnio je Milošević.



Upitan za slučajeve angažiranja i plaćanja tvrtki za rušenje koje ne rade jer nisu izvršene pripremne radnje najavio je da će se razgovarati s njima.

“Svi koji su mobilizirani rekli su da su spremni odraditi posao. Mi ćemo nastojati napraviti presing, a tko ne bude mogao izvršavati posao možemo ih i demobilizirati i angažirati drugu tvrtku”, rekao je.

Odgovarajući na kritike zbog zastoja u pokretanju rušenja oštećenih objekata, poručio je da stožer “ne radi predstavu” već žele biti proaktivni i držati ritam, a očekuje i da robna kuća u Petrinji bude srušena ovoga tjedna.

Vezano uz vlasničku strukturu oštećenih objekata, kaže da nacionalni stožer neće ništa raditi na svoju ruku.

“Danas smo uputili dopis lokalnim stožerima da oni predlože koje bi građevine bile prioriteti, a onda ćemo zajedno odrediti listu rušenja. Puno lakše će nam biti rušiti zgrade u vlasništvu države, općina i gradova, dok će se za privatne tražiti suglasnost vlasnika”, kazao je.

Ruševine u Petrinji važnije od HGK

Odgovarajući na pitanje o krizi u Saboru oko izmjena zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), ponovio je kako je vladajuća koalicija stabilna, parlamentarna većina nije upitna te vjeruje da će se kriza riješiti u četvrtak kada bude glasanje u Saboru.

Dodao je kako ne podcjenjuje pitanje HGK, ali da mu se iz pozicije ruševina u Petrinji čini da su obnova i revitalizacija tog područja puno važniji.

Komentari