MILORAD PUPOVAC O KAZNAMA ZA POZDRAV “ZA DOM SPREMNI”: Vjerujemo da ćemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo Vladi i predstavnicima organizacija naroda žrtava i antifašista

Foto: Bruno Konjevic / COPIX

Na službenom obilježavanju Dana proboja logoraša uz premijera Andreja Plenkovića, ministre te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovali su i predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista te Roma. Položili su i vijenac na Spomen-ploču na Romskom groblju Uštica, te zapalili svijeću kod “Zida boli” u Romskom memorijalnom centru.

Na pitanje o strožim kaznama za poklič ZDS, Milorad Pupovac je rekao kako su započeli razgovore oko pitanja sankcioniranja.

– To je prvi konkretan razgovor o tom pitanju. Vjerujemo da ćemo doći do suglasnosti, do rješenja koje će biti prihvatljivo svima. I Vladi, i predstavnicima organizacija naroda žrtava i antifašista, i dobro je da smo se pomakli u tom pogledu, rekao je.

– Otvoreni smo za rješenja koja će biti efikasna i koja će početi mijenjati stanje kakvo imamo. Pretpostavlja se da sudovi konačno trebaju imati ujednačenu praksu oko onoga što je definirano barem trima odlukama Ustavnoga suda RH u ovoj materiji, dodao je.



– Svi oni koji tome trebaju doprinijeti od DORH-a do Vrhovnog suda, to trebaju činiti. Postoji austrijska praksa, njemačka praksa, vidjet ćemo kakva će biti hrvatska. Mi smo za to da dođemo do rješenja oko kojega ćemo se usuglasiti i koje će donijeti rezultate, rekao je.

Komentari