Milorad Dodik se zbog diploma Hrvatskoj ispričava, a predsjednik HGK ih brani

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje kažu da je u posljednjih 15 godina priznato 24 tisuće 727 inozemnih diploma od čega čak 62 posto čine diplome iz BiH. Iz Republike Srpske priznato je 837 diploma što čini 3,38 posto od ukupnog broja.

“Jedino mjesto gdje smo slali, a odbija se provjera diploma je Republika Srpska. I kako ćete sada reagirati? Prije svega, neće biti zapošljavanja nikoga u sustavu odgoja i obrazovanja tko je nositelj takve diplome”, rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. Tragom ove prijetnje – krenuli smo u istraživanje. Koliko zapravo diploma postoji iz Republike Srpske koje je pak Republika Hrvatska priznala, na koji su način stečene i zašto RS odbija provjeriti njihovu autentičnost?

Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje brzo stiže odgovor da je u posljednjih 15 godina priznato 24 tisuće 727 inozemnih diploma od čega čak 62 posto čine diplome iz BiH. Iz Republike Srpske priznato je 837 diploma što čini 3,38 posto od ukupnog broja.

Hrvatski građani najčešće su na fakultete u Republiku Srpsku odlazili kako bi se obrazovali u dva područja.



Pola diploma je s područja ekonomije i prava, fakulteti sumnjivi i vlastima Republike Srpske
Gotovo pola priznatih diploma iz RS dolazi s područja ekonomije i prava. Agencija za znanost i visoko obrazovanje odgovorila nam je kako su čak 323 diplome s područja ekonomskih znanosti te još 81 diploma iz područja prava.

Fakulteti iz RS s kojih najčešće u Hrvatsku dolaze diplome su privatni fakulteti u Banja Luci. S Univerziteta za poslovne studije priznate su 272 diplome, a s Panevropskog univerziteta Apeiron 141 diploma.

Priča ne bi bila sporna da, istražujući diplome iz RS nismo došli do informacije kako su upravo ta dva fakulteta vrlo sumnjiva čak i vlastima Republike Srpske.

“Mi imamo ovdje neke univerzitete, fakultete kojima su dani certifikati ranije, koji su filovali lažne diplome. Primjerice Univerzitet za poslovne studije, pa i Apeiron? Da, oni moraju da snose odgovornosti i ja sam za to da se taj Univerzitet odmah zatvore i svi oni koji su učestvovali u tome da budu podložni krivičnom gonjenju”, kazao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH.

Dodik se ispričava zbog lažnih diploma

Prvi čovjek entiteta Republika Srpska u intervjuu za N1 doslovno se ispričao hrvatskoj državi zbog loše kvalitete obrazovanja spornih fakulteta.

“Ja se izvinjavam hrvatskoj državi što su eto iskorištene mogućnosti nekih njihovih državljana da na takav način pribavljaju diplome ii mi ćemo ući u proces i sve ćemo to poništiti”, poručio je Dodik.

Jedan od visokopozicioniranih hrvatskih političara, i jedno od vodećih imena hrvatskog gospodarstva svoju je diplomu stekao upravo na Univerzitetu za poslovne studije. I to za samo jednu godinu. Zašto je po diplomu išao u Banja Luku Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, objašnjava stjecajem okolnosti.

Predsjednik HGK-a ima diplomu s Univerzitet za poslovne studije

“Vi morate znati da sam ja svo vrijeme radio, u međuvremenu sam bio i pomoćnik ministra, radio u velikim tvrtkama i privatno, sve sam radio uz rad, ali nije bilo mogućnosti upisati treću godinu, nastaviti studij što je bilo prije toga slučaj, dok se nije ukazala mogućnost da se negdje u inozemstvu može upisati razlika. Upisao sam tu razlikovnu godinu, završio sve čisto, možete provjeriti”, govori Burilović.

Njegovu diplomu N1 je posebno istražio u institucijama Republike Srpske koje su na naš zahtjev provele pravu istragu.

“Meni je drago da je naš student uspješan privrednik ili osoba, i tako dalje. Bez obzira kakav je”, kaže Klincov.

Na naš zahtjev reagirala je prosvjetna inspekcija Republike Srpske koja je nakon provjere utvrdila da je Burilović položio ukupno 11 ispita. Polagati ih je mogao kad god je htio.

Njegov diplomski rad nismo mogli pročitati.

“Što se tiče diplomskih radova oni se čuvaju određeno vrijeme, postoji zakonska procedura, a nakon toga se i uništavaju”, kaže rektor UPS-a.

Bili ste vanredni student, ali ste bili i pomoćnik ministra, kako ste usuglasili te dvije funkcije, kako ste išli u Banja Luku, pitala je novinarka Burlovića. 

“Nisam bio, prije sam bio”, rekao je Burilović.

Od 2004. do 2006?

“Krajem 2005. ja postajem predsjednik uprave Sladorana Županja”, odgovorio je.

Dakle, Luka Burilović bio je pomoćnik ministra pa i predsjednik Uprave Sladorane, ali i član Nadzornog odbora Vupika pa i predsjednik Nadzornog odbora Veletržnice Opuzen prvo sa samo dvije godine visoke škole, a potom sa dodatnom godinom na banjalučkom univerzitetu. Naknadno je upisao i Visoku poslovnu školu Višnjan gdje je stekao zvanje specijalista menadžmenta u turizmu, piše N1.

Komentari