Milinović: Čini se da je Beroš priznao krivnju kada je poništio natječaj

Robert Fajt / CROPIX

Ličko-senjski župan i predsjednik stranke Lipo Darko Milinović u Newsroomu N1 televizije je govorio o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Prvo se osvrnuo na vlastitu karijeru na mjestu ministra zdravstva u odnosu na situaciju u kojoj se našao Vili Beroš.

“Bio sam odgovoran, odlučan i hrabar. Krenuo sam u reformu zdravstvenog sustava, koja je bila vrlo široka. Reformu sam predstavio u Zagrebu pred 2000 ljudi. U Splitu je 1500 ljudi slušalo moju reformu i zato sam u tome uspio”.

‘Beroš je načet’

Komentirao je Beroševe poteze:



“Ne mislim da je ministar imao pripremljen reformski plan kada je preuzeo funkciju ministra. Na neki način ga je spasila covid kriza i bio je heroj ulice i samo se čekao moment kada će se vidjeti da reformski potezi nisu spremni. On je načet, napravio je gaf kada je direktno optužio premijera. Još teži gaf kada je rekao da ne zna da su kamere uključene jer to znači da kada nema kamera, ministar govori da je premijer kriv što nema reformi. Čini mi se da je priznao krivnju kada je poništio natječaj”, kaže.

Rekao je i kako on kao bivši ministar nije ni pokušao dobiti neki konzultantski ugovor, a kamoli da ga je dobio.

“Ja sam bio odlučan, ja kada sam pripremio reformu to nije stajalo u ladici premijera. Ja sam rekao da krećem s reformom i nisam dozvolio da to stoji u bilo čijoj ladici. Jasna je politička pozadina reformi i kako reforma ide. Vi morate imati političku snagu i moć i povjerenje premijera. Predstavite to stranci i nakon toga koalicijskim partnerima. Ja sam tri ili četiri puta govorio o reformi pred tadašnjim vrhom stranke”, objašnjava.

‘Ako se čekaju lokalni izbori, postoje kalkulacije’

Kaže da je kod Beroša izostao politički gard:

“Ja sam, ako se sjećate, objedinio neke bolnice u gradu Zagrebu i tu se troši najveći dio proračunskog novca za zdravstvo. Tada smo izračunali da 10% uštede samo u prvoj godini dovodi do 300 milijuna kuna ušteda. To znači da možete kninsku bolnicu financirati idućih 10-ak godina. Na ovaj način je Beroš pokazao svoju političku slabost. Reći da se čekaju lokalni izbori pa nakon toga ići na reforme govori o tome da postoje kalkulacije.

Izostao je politički gard ministra koji dozvoljava da se zdravstvo, odnosno troškovi, na neki način pokrivaju zdravstvenim novcem. To je novac koji pripada zdravstvenom sustavu i onda na kraju godine ministar Marić pokriva troškove. Rekao sam da ako budu previše hvalili ministra financija da to znači da nemamo dobrog ministra zdravstva”.

Komentirao je i kaos koji je u utorak nastao na Velesajmu zbog cijepljenja. Kaže kako nije lako doći do 3000 do 4000 cijepljenih dnevno i kako bismo trebali malo “razumjeti taj kaos”.

‘Plenković ako je lider to može pokazati’

Govorio je i o dodjeljivanju posla u zdravstvu firmi koja se bavi cvjetnim aranžmanima:

“Ne znam koliko je uobičajena praksa, ali ne bi trebala biti. Sjetite se i kada je ministar Kujundžić sa suprugom sudjelovao u građevinskim poslovima. Ne mislim da je core biznis dvoje vrhunskih liječnika građevina. Ovo uistinu pobuđuje percepciju da se pokušava pogodovati na natječajima”.

Na kraju se osvrnuo i na premijera Plenkovića te nagađanja da će sada braniti Beroša, a onda ga sam razriješiti:

“Andrej Plenković ako je lider on to može pokazati. Ja da sam na njegovom mjestu, ako sam odlučio da Beroš ode, onda bi otišao ovih dana. Ako ga bude branio do lokalnih izbora, pa ga smijeni nakon lokalnih izbora, Andrej Plenković će ponovno pokazati svoju slabost. Ja da sam na njegovom mjestu, a on ima informaciju je li to sve istina, ministar Beroš bi već ovaj ili sljedeći tjedan trebao biti bivši”, prenosi N1.

Komentari