Milina: Postavljene su fizičke prepreke i ne može se doći do središnjeg prostora Markova trga bez opravdanog razloga

Ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U “U mreži Prvog” bilo je riječi o sigurnosnom i društvenom aspektu pokušaja ubojstva na Markovu trgu. Gostuju glavni ravnatelj policije Nikola Milina, stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila i sociolog Renato Matić.

U uvodnom dijelu Milina je govorio o stanju ranjenog policajca, rekao je da je na intenzivnom liječenju, stabilno je, ali ima potrebe za daljnjim medicinskim tretmanima. Istražitelji još nisu s njim razgovarali, dodao je.

˝Policija prikuplja podatke, proveden je očevid, pretraženo je mjesto prebivališta počinitelja u Kutini gdje je pronađena veća količina streljiva i oružja˝, dodao je.

Milina kaže kako nije bilo nikakvih indicija da bi se ovako nešto moglo dogoditi, dodatne informacije se intenzivno prikupljaju kako bi otkrili pravi motiv jučerašnjeg događaja.



U obiteljskoj kući počinitelja otkrivena je veća količina streljiva i oružja, koje se ne može legalno posjedovati. Naglasio je da su jučer 3 policijska službenika bila ugrožena – onaj koji je ranjen, drugi koji je upotrijebio vatreno oružje i treći koji je bio tamo. Na mjestu gdje su pronašli počinitelja, pronađeno je i kratko vatreno oružje.

Policajac koji je uzvratio vatru, rekao je Milina, je službenik zadužen za vanjsko osiguranje prostora na Markovu trgu. Policija istražuje sve činjenice i okolnosti, te smjer dolaska počinitelja – prethodno nije bilo nikakve ugroze za građane.

Cvrtila: Ovakvi događaji su nezaustavljivi

Cvrtila smatra da je teško rekonstruirati motive počinitelja, radi se o osobi koja ranije nije imala nikakve prekršaje, ništa nije ukazivalo da bi do jučerašnjeg događaja moglo doći.

˝Nažalost, ovakvi događaji su nezaustavljivi˝, dodao je.

Milina: Podignuta sigurnost na Markovu trgu

Milina je rekao da su nakon performansa sa Sinčićevim lubenicama, tada je podignuta sigurnost na Markovu trgu gdje je sloboda kretanja za sve građane. Od tada su povećali broj kontroli u široj zoni, ali ovaj događaj ukazuje da se te mjere moraju poboljšati.

˝Od jučer su postavljene određene fizičke prepreke i ne može se doći do središnjeg prostora Markova trga bez opravdanog razloga˝, dodao je.

Pojasnio je da nas ovaj događaj tjera da se radi na sigurnosti, sada su donesene prve mjere dok se ne dođe do trajnog rješenja. Osvrnuo se na zabranu okupljanja na Markovu trgu, rekao je da je sada sigurnosna ugroza u pitanju i to se sada mora riješiti.

˝Ovakve situacije izloženosti najvažnijih državnih institucija nisam imao prilike vidjeti u drugim zemljama EU-a˝, dodao je.

Što se tiče zaštite na Markovu trgu, Cvrtila je rekao da nije bilo sigurnosnog proposta i teško je odrediti scenarij maksimalne ugroze.

˝Ovaj događaj će opravdati podizanje mjera koje će biti vidljivije i građani će se osjećati sigurnije. Opet će biti onih koji smatraju da je to povijesni i turistički prostor˝, dodao je.

Naglasio je da je taj prostor izuzetno teško štititi bilo kakvim mjerama, to je otvoreni, povijesni prostor koji kada je građen, nije se razmišljalo o sigurnosnim mjerama. Smatra da bi bilo najbolje državne institucije premjestitit s tog prostora.

Na pitanje hoćemo li sada imati policajce s dugim cijevima, Milina kaže da su policajci i sada imali to na raspolaganju, imaju balističku opremu, ali ako nema informacija o sigurnosnoj ugrozi, procijenjeno je da se ne nosi 24 sata sva oprema. Dodaje da su sada mjere podignute, policajaca je više i bit će i dalje opremljeni za ovakve situacije.

Matić: Korijeni problema su dugoročni

Počinitelj je pisao na Facebooku statuse, mnogi su stali na njegovu stranu, što Cvrtila smatra društveno zabrinjavajućim. Naveo je i slučaj Filipa Zavadlava s kojim su se također pojedinci solidarizirali. Dodaje da je pitanje kako ćemo na to reagirati kao društvo.

Sociolog Renato Matić je rekao da je prije svega, kao građanin uznemiren i zabrinut. To što se dogodilo smatra strašnim, ali nije iznenađen. Korijeni problema su dugoročni, smatra.

˝Podrška je silno zabrinjavajuća i uznemirujuća, ali je tek vrh ledenog brijega i upozoravajuća je na ono što se krije u društvu, a ne može doći do izražaja zbog neuključenosti mladih u društvene događaje˝, rekao je.

Milina je govorio o policijskoj akciji “Manje oružja manje tragedija” i oružju koje je policija prikupila. Svjesni su tog problema i cilj im je prikupiti što više tog oružja. Pozvao je građane da prijavljuju sve oblike ugrožavajućeg ponašanja, piše Vijesti.hrt.hr 

Komentari