Brkić komentirao Užičko kolo na Trgu bana Jelačića: Jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti?

N1

Mnoge je u petak iznenadilo užičko kolo u srcu Zagreba, točnije na samom Trgu bana Josipa Jelačića. No, malobrojni su znali da je to bio uvod u Smotru folklora koja se tradicionalno održava u Zagrebu. Užičko kolo koje su otplesali folkloraši iz Srbije zasmetalo je bivšeg potpredsjednika Hrvatskog sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je u povodu toga objavio post na svom Facebook profilu.

U statusu kojeg je naslovio “E moj narode – e moj HDZ”, napisao je kako “dobrodošlica mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine jasno pokazuje političku zrelost i društvenu odgovornost, no kako je potrebno jače zastupati svoj identitet i izvorni stav”.

“9. kolovoza 1995. godine spontani doček Specijalne Jedinice Policije ALFA u Zagrebu i preživjelih pripadnika ‘Alfi’ na središnjem gradskom Trgu. Jedan od pripadnika je, između ostalog, rekao ‘nema više Krajine’. Zagrebom su se vijorile hrvatske zastave s nacionalnim grbom. 9. srpnja 2021. godine Tema 55. Međunarodne smotre folklora Zagreb je Nematerijalna kultura kao živa baština, a ovogodišnji program su upotpunili pojedinci i skupine prikazujući vrijednosti folklora u Hrvatskoj i svijetu. U sklopu ovog događaja danas je ‘spontano upriličeno’ predstavljanje susjedne nam Republike Srbije s plesnom točkom Užičko kolo u opančićima uz prigodno mahanje srpskom zastavom s Obrenovića grbom, doduše izvan planiranog programa. Naivno ili ne? Procijenite sami.

U 26 godina razlike od povijesnog ulaska ‘SJP „Alfa u Zagreb do danas, postali smo društvo iznimno visoke razine tolerancije, poštivanja različitosti, usvajanja nekih novih obrazaca ponašanja. Kažu neki kako mentalno rastemo, razvijamo se i sve smo moderniji. Današnji primjer dobrodošlice mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine koji su prikazali bogatstvo njihovog folklora na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu jasno pokazuje našu političku zrelost i društvenu odgovornost bez obzira što su njihovi sunarodnjaci prije 30 godina pokušali okupirati cijelu Hrvatsku. Pitam se jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti? Trpimo li previše tihog političkog nasilja kojim nas usmjeravaju što dalje od Crkve, obitelji, Domovine, tradicije i jedinstvenosti? Od silnih neočekivanih političkih kombinacija, tišine i razjedinjenosti takozvanih domoljuba, više ne možemo prepoznati svoje od ‘njihovih’ u nedostatku jasnih stavova i smjernica. Naš narod bi valjda trebao još i zaplesati Užičko kolo kako bi se ostvarile nečije osobne međunarodne ambicije, ali unatoč svemu mi JOŠ JAČE moramo zastupati svoj identitet, svoj izvorni stav, svoje HRVATSKO JA!”, napisao je Brkić na svom Facebooku.Komentari