MILANOVIĆU STIGAO POZIV IZ FINSKE Predsjednik prihvatio poziv za posjet! Što će reći Plenković

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom Republike Finske Sauliem Niinistom. Tema razgovora dvojice predsjednika, a kojega je inicirao predsjednik Niinisto, bila je aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem lipnja u Madridu.

Predsjednik Milanović prenio je finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske.

U razgovoru je predsjednik Milanović detaljno informirao predsjednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima.

Milanović dobio poziv da dođe u Finsku
Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je predsjednik Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske.Interes je Hrvatske, istaknuo je predsjednik Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.

“Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU”, rekao je predsjednik Milanović u razgovoru predsjedniku Niinistu. Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski Predsjednik i prihvatio, prenosi Dnevno.hr.

 

Komentari