Milanovićev savjetnik Mačkić zagovornik snažne socijalne države; U savjetu nema predstavnika poduzetnika

Zoran Milanović/Milan Sabic/PIXSELL

Zoran Milanović i njegov savjetnik okupili su oko sebe u ekonomskom savjetu ljude kojima su u fokusu tržište rada, održivi razvoj, konkurentnost, javne financije i makroekonomska kretanja, piše u ponedjeljak Večernji list.

Kao i svi dosadašnji predsjednici, i Zoran Milanović pojačao je svoj ured s jedanaest članova ekonomskog savjeta na čijem se čelu nalazi 36-godišnji Velibor Mačkić, jedan od ekonomista mlađe generacije sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Sastav Milanovićevih savjetnika otkriva nekoliko zanimljivih činjenica. U njemu nema predstavnika etabliranih interesnih ili strukovnih organizacija, nema ni poduzetnika, već se predsjednik uglavnom odlučio za osobe srednje životne dobi sa zanimljivom stručnom i istraživačkom karijerom te mlađe perspektivne stručnjake.

U političkom i javnom životu zemlje najiskusniji član savjeta svakako je profesor Boris Cota, bivši Josipovićev savjetnik, dok je u širim okvirima prvo ime Mario Holzner, izvršni direktor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske odnose, ustanove koja izuzetno dobro poznaje i prati stanje na jugoistoku Europe.



Holzner je s Mačkićem već surađivao na nekim istraživačkim projektima tako da je njegova prisutnost u predsjednikovu savjetu nastavak njihove prijašnje suradnje.

Kako se može čuti, svi su članovi ekonomskog savjeta pozvani osobno, a ne kao predstavnici institucija, no izbor pokazuje da se na Pantovčaku vodilo računa i o regionalnoj zastupljenosti pa su u savjetu stručnjaci iz Osijeka, Rijeke, Splita, Kopra i Zagreba, donosi Večernji list.

Komentari