Milanovića je u klub zvao bivši ministar, a tamo su već bili Lalovac, Kosor i Milošević

N1

Krešo Petek je, sumnjaju u USKOK-u, Draganu Kovačeviću predao lani 11. studenog 1,96 milijuna kuna mita kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila posao od Janafa vrijedan 20 milijuna kuna.

A ta primopredaja navodno se dogodila u Kovačevićevu “klubu” u Slovenskoj 9 gdje se taj dan okupila brojna svita u povodu Martinja. Istražitelji su, prema dosad dostupnim podacima, pratili komunikaciju Peteka i Kovačevića pa tako i njihov dogovor da se u 13:30 sati 11. studenog nađu u Klubu.

Dan poslije tog dogovora, Petek je, tvrde istražitelji, naručio u PBZ-u podizanje 1,96 milijuna kuna po koje će doći u ponedjeljak, 11. studenog do 12 sati. Petek je na svom računu tad imao navodno oko 2,8 milijuna kuna, a veći dio tog novca je u nekoliko navrata par dana prije na Petekov račun prebačen s računa njegove tvrtke.

Istražitelji su utvrdili da je Petek 11. studenog angažirao vozača da ga vozi do banke, a potom do Kluba iako inače osobno vozi automobil. A tome je, sumnja se, razlog to što je sa sobom imao ogromnu količinu novca.

A da je s tim novcem išao na sastanak s Kovačevićem, istražitelji sumnjaju i na temelju njihovih SMS poruka kada je Petek na putu prema Klubu Kovačeviću javio da kasni nekoliko minuta na što mu je ovaj odgovorio “samo polako”.

Nakon toga se, kako su utvrdili istražitelji, zaputio u Janaf na već dogovoreni sastanak s Vladom Zorićem, direktorom Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu koji je također jedan od osumnjičenika u ovom slučaju. Nakon toga, utvrđeno je, Petek i Zorić su se zajedno odvezli u “klub” nešto prije 15 sati u koji su ušli na sporedni ulaz.

Ondje su se zadržali oko sat vremena. Istražitelji na temelju svega navedenog sumnjaju da je navodna predaja mita Kovačeviću od Peteka povezana s njihovim već ranijim dogovorima o Planu investicija u Janafu i koje bi poslove mogao dobiti Petek.

A da se Petek išao u Klub naći upravo s Kovačevićem i da mu je predao novac, za istražitelje je dokaz i SMS prepiska Peteka i Gorana Petrovića, jednog od direktora u Janafu kojem je Petek 11. studenog napisao da dođe kod šefa jer tamo ima dosta hrane. A taj je šef, sumnjaju u USKOK-u, Kovačević kojeg se inače u komunikaciji Peteka i drugih iz Janafa znalo oslovljavati i kao BR. 1, odnosno broj 1.

Novac za kampanju?

No u nekim su se medijima pojavile spekulacije da Petek 11. studenog u Klubu nije predao 1,96 milijuna kuna Kovačeviću i da će se braniti da je taj novac bio za kampanju tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Pri tome se navodi da je u vrijeme navodne primopredaje novca u Klubu među još 20-ak osoba bio i njezin suprug Jakov Kitarović.

Usto, tvrdi se čak da u vrijeme kad je Petek bio u “klubu” Kovačević ondje uopće nije bio. Prema tim spekulacijama, Petek bi navodno priznao da je sporni novac bio za kampanju Grabar-Kitarović iako bi i to bilo nelegalno, ali manje je kazneno djelo od navodnog davanja mita. No odvjetnik Kreše Peteka, Veljko Miljević, tvrdi da su te konstrukcije čista laž.

Kosor na tamburicama

No, od jednog drugog poduzetnika koji je tog dana također bio u klubu Večernji list doznaje za još neka utjecajna politička imena koja su bila u Kovačevićevu klubu. To je SDP-ovac Boris Lalovac koji je u Vladi Zorana Milanovića obnašao dužnost ministra financija. Čest gost bio je još, doznajemo, i Darinko Kosor iz HSLS-a, ali i HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević.

Lalovac je rekao kako ne bi htio ništa komentirati u vezi kluba dok Milošević nije odgovarao na naše upite. Kosor je Večernjem listu pak rekao kako je u klubu posljednji put bio prije godinu i pol dana. Došao je, kaže, na poziv svog dugogodišnjeg prijatelja Borisa Maleševića, PR-ovca, kreativnog direktora i dizajnera čijim su se uslugama u predizbornim kampanjama služili i Zoran Milanović, ali i Andrej Plenković.

Jedan od posjetitelja kluba Dragana Kovačevića, koji dolazi iz svijeta poduzetništva, otkrio nam je da je misteriozni Dalmatinac koji je predsjednika Republike Zorana Milanovića doveo u “klub” upravo još jedan njegov bivši ministar i rođeni Sinjanin – Ante Kotromanović.

“Kotromanović je ondje bio jedan od najglasnijih i najutjecajnijih ljudi. Znao je okupljenima držati političke monologe. Volio je jesti i piti. Tako da Milanovićeva izjava da je tamo prvi put došao jer je bilo viška hrane ima smisla i istinita je. Kotromanović je, dok bi bio za stolom, znao mobitelom redom zvati svoje prijatelje da dođu s njim blagovati. Valjda mu je to imponiralo. Dovodio je potpune anonimuse pa sve do predsjednika države kojem se ondje očito svidjelo. Pouzdano znam da ga je Kotromanović osobno kontaktirao da dođe, a sad je li to učinio netko prije Kotromanovića, više nije ni bitno”, rekao je izvor za Večernji list.

Komentari