Milanović: “Želim čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH vide li oni u ovome što ja radim nešto korisno ili da ja prestanem”

screenshot/facebook

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda u prigodi Dana Grada i blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada. Nakon toga odgovarao je novinarima na aktualna pitanja.

“Kad se veliki tuku, mali se odmiču od stola. Mala nacija kao što je naša je nacija koja mora gledati svoje interese i biti svjesna što želi i kako to ostvariti. Moramo biti svjesni svijeta u kojem se nalazimo. On nije protiv Hrvatske, nije zao, nije dizajniran da nas uništi. Ali – ako se sami ne pobrinemo za sebe, nitko nas neće čuvati. Vrištat ćemo kao mala kornjača koja ne vrišti ili žaba koju nitko ne shvaća ozbiljno… I naši interesi će biti gaženi, a da oni koji to čine toga uopće neće biti svjesni”, rekao je Milanović na početku.

“Ostajem pri stavovima oko NATO-a. Erdogan isto radi za Putina kao i ja (ironija). Turska ima problem sa Švedskom. Mi nemamo, imamo problem preko Save, i to ozbiljan. Turska se bori za svoje interese. Turci reagiraju tek sada, to je zanimljivo, jer do sada nitko s njima nije razgovarao”, rekao je. “Nije mi žao što se ovo dogodilo, što je Turska reagirala, jer to nas stavlja u drugi plan”, dodao je.

“HDZ je talac Plenkovića i još dvije, tri osobe. On pikira jedan, dva posla u Bruxellesu, nudi mu se više. Ono što on pikira ne može dobiti ako pisne”, dodao je. “Kad nisi slobodan od želja i ambicije, radiš protiv naroda. Želim zaštititi Hrvate u BiH od bezobraznog zuluma”, rekao je.



“Gledali smo jučer kako Komšić vrijeđa Hrvate i Hrvatsku. Da se čovjeka tretira na pokvaren način to ne. Ima sto pitanja za jarana koji me moljakao da dođem 2010., Mesić mu nije došao, ja sam mu došao”, dodao je.

“Što Hrvatskoj prijeti da se jasno, glasno i muški zauzme za svoje sunarodnjake u BiH. To da će te gledati kao krkana s Balkana u Bruxellesu? Pa što i da jesmo? Vrijeme odluke se bliži. Ja ovo ne radim radi sebe. Želim čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH vide li oni u ovome što ja radim nešto korisno ili da ja prestanem”. Trebam taj odgovor odmah da bih ja nešto poduzimao ako oni i Čović jasno kažu da se s ovim nešto može postići”, rekao je.

“Očekujem jasan stav predstavnika u BiH, osim Čovića – Zoka nastavi tako. idemo u tu vrstu pothvata – ako ne čujem to, onda ću se zamisliti”, dodao je.

“Finskoj svaka čast. Mi Finskoj i Švedskoj ne zamjeramo kao Turska. Sada će morati Turcima dati neka jamstva, oni su grđi od nas. Oni hoće vidjeti na papiru, ali ti ustupci ulazi u švedski intimni prostor”, dodao je.

“Finska hoće u NATO, cijela Europa pada na koljena. Turska ima poseban odnos s Rusijom, članica je od prvog dana. Nije li to prva adresa na koju se javiš? To su trebale napraviti i Švedska, Finska i SAD. Dolazimo do trenutka kada se otvara Oda radosti. Kakav je to naša korist. Finska nas godinama kinji i vrijeđa, kakva je naša korist. Ovo je pitanje rata i mira, pitanje glave”,kazao je Milanović

“Ja čekam da Bakir i Komša kažu da Erdogan radi za Ruse”, dodao je.

 

Komentari