Milanović želi za savjetnika suradnika Kolinde Grabar-Kitarović?

Cropix

U Uredu predsjednika Zorana Milanovića bit će možda i suradnik predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović, javlja Novi list. Naime, umirovljeni general Marijan Mareković, koji je sada predsjednik uprave državne firme Pleter, ima ponudu da bude Milanovićev savjetnik za branitelje. On to, kako doznaje list, ozbiljno razmatra i s ljudima kojima vjeruje konzultira se o tome što da učini.

Mareković je u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović bio na čelu Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja te član njezinog Vijeća za domovinsku sigurnost. No, to nimalo ne smeta Milanoviću, piše Novi list. U Uredu izabranog predsjednika imaju visoko mišljenje o Marekoviću, ističu da je bio značajan ratni zapovjednik s vojnom karijerom bez ikakve mrlje i da se uvijek distancirao od politike.

Mareković je na čelo Pletera, firme nastale 2006. izdvajanjem iz MORH-a uslužnih djelatnosti, došao 2012., kad je ministar obrane bio Ante Kotromanović. Nekoliko mjeseci ranije, Mareković se umirovio i to s dužnosti glavnog inspektora obrane. Milanovićeva vlada ga je i 2015. imenovala u Odbor za obilježavanje 20. obljetnice Oluje.

Zapovjednik Tigrova

Mareković ne bi bio profesionalni savjetnik za branitelje predsjednika Republike nego bi, ako prihvati tu poziciju, volontirao.



Rođen je 6. listopada 1959. u Sesvetskom Kraljevcu, a u Domovinskom ratu imao je vrlo važnu ulogu. Mareković je, primjerice, bio zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi i pomoćnik načelnika Glavnog stožera za kopnenu vojsku. U Oluji je zapovijedao snagama koja su u oslobađanje okupiranog teritorija krenule s područja Ogulina. Iz tih je dana poznata snimka Marekovića i zapovjednika 5. korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, koji su se 6. kolovoza 1995. susreli na mostu na Korani kod Tržačkih Raštela.

Mareković je nositelj niza vojnih odlikovanja. Riječ je, dakle, o osobi neupitnog kredibiliteta i Milanović bi s Marekovićem kao savjetnikom za branitelje sigurno puno dobio, budući da se izabranog predsjednika u pojedinim političkim i braniteljskim krugovima i dalje smatra čovjekom koji je nedovoljno državotvoran i ne poštuje stečevine Domovinskog rata.

Prije tri tjedna Milanović je u intervjuu za Novu TV izjavio da će imati mali savjetnički tim i pritom nabrojio za koje će sve segmente društva imenovati savjetnike, ali među njima nije naveo i hrvatske branitelje. Ali, naknadno nam je u Uredu izabranog predsjednika rečeno da će Milanović imati i savjetnika za branitelje i da je za to mjesto nekoliko ljudi u igri. Spominjalo se i Kotromanovića, ali on će možda biti savjetnik zadužen za obranu, piše Novi list.

Komentari