Milanović uputio apel HOS-ovcima: Ne radite to više, to je nacistički pozdrav koji prlja sve ono što ste radili

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te Boris Milošević i ministrica Nina Obluljen Koržinek kao izaslanici premijera položili su zajednički vijenac kod skulpture Mojsije’ na židovskome groblju na Mirogoju, povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Nakon polaganja vijenca, govoreći novinarima o nedavnom incidentu kad je napustio obilježavanje akcije Maslenica zbog natpisa ZDS na odorama HOS-ovaca predsjednik Milanović uputio “molbu ljudima iz HOS-a da to više ne rade. Taj pozdrav je nacistički pozdrav i prlja sve ono što su oni radili. Ali to je molba, ja to ne mogu fizički spriječiti”, kazao je.

“Obrazovanje, ponavljanje, edukacija, ne indokrtinacija i ne agitprop. U Njemačkoj je to trajalo 25 godine, prije nego se sistemski prve generacije dječaka i djevojčica krenulo obrazovati. Te stvari ne idu preko noći. Rat u Hrvatskoj je ostavio ozbiljne traume. I ekonomske, ali i one emocionalne. Ovi izgovori da je to zapisano negdje… Greška. Greška se ispravlja. Dogodilo se. Makni to, izbriši to. To je upravo ono što čini razliku između ozbiljne države i neozbiljne države”, rekao je.

O pozdravu “Za dom spremni” kaže kako je o tome govorio vrlo jasno.



“I ne bih više o tome. To neka sada preuzmu oni koji to mogu promijeniti. Držao bih se koliko je više moguće njemačkog modela. Ne može se doslovno prepisati, ali to je moguće u najvećoj mjeri oponašati”, kazao je Milanović.

Kaže kako o tome s nikim neće razgovarati, a još manje lobirati, ali da je o tome jasno izrekao svoj stav.

Komentari