MILANOVIĆ: Temu statusa Hrvata u BiH ne želim izbjegavati i to je nešto što je hrvatski vitalni nacionalni opstanak

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za medije povodom današnje sjednice europskog vijeće i dodjele statusa kandidata pojedinim državama.

– Nastavit ću raditi ono za što držim da mi je dužnost i obaveza prema Ustavu. Ne brojim dane od kada sam predložio sastanak Vijeća na nacionalnu sigurnost na temu BiH i Ukrajine. Plenković je predlagao Ukrajinu kao temu drugi dan nakon napada Rusije. Mislim da to nisu razlozi radi kojih se trenutno saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali o tome se može razgovarati. Tu temu ne želim izbjegavati, to je tema, ali tema BiH i statusa Hrvata i njihovog političkog rasturanja, uzimanja svih prava, to je nešto što je hrvatski vitalni nacionalni opstanak, rekao je Milanović, istaknuvši da ne misli na opstanak jer će RH opstati i bez toga.

– Ali previše je Hrvatska u 30 godina napravila, doprinijela, platila, čekala i u nama nema želje za osvetom nego za urednim sređivanjem stanja u BiH i jedan duboki interes da ona postane članica EU-a. Jel to moguće u perspektivi jedne ljudske karijere – teško, ali na tome treba raditi, istaknuo je dodavši kako se prije nekoliko dana ukazala prilika.

– Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europskih lidera u Kijev i uime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldava. O tome se govorilo odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu, to je bila inicijativa poljskog predsjednika Dude. I odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata iako se tome kategorički protivila garnitura država prije tri mjeseca, naglasio je.



Komentari