Milanović: Sinjska alka je simbol, ali prije svega naša tradicija

Screenshot

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je na završetku ovogodišnje Sinjske alke izjavio kako je Alka simbol zaštićen od UNESCO-a, ali je ona prije svega naš tradicija.

“Alka je simbol, zaštićena je od UNESCO-a, ali je ona prije svega naš tradicija, koju u potpunosti kao vitešku igru mogu razumjeti samo ljudi ovih krajeva,” naglasio je hrvatski predsjednik.

Prve doživljaje, zvuke i uzdahe s Alke, napomenuo je, pamtim iz 1971., kad  je narod na trkalištu, a mi “mularija” bili smo sa strane, vikao  ‘Savka, Tripalo, Savka  Tripalo!’ “To je bila ’71. Nisam znao tko su Savka i Tripalo, ali to uzbuđenje i posebno radostan naboj tadašnjega Hrvatskog proljeća sam godinama kasnije vrtio u sebi i vidio koliko je Alka važna za hrvatsku povijest,” rekao je Milanović.

Podsjetio je i kako je hrvatski književnik Dinko Šimunović, podrijetlom iz Cetinske krajine, početkom 20 stoljeća napisao da “Cetinjani ni danas ne misle kako bi živjeli mirno, već žive mirno zato što nemaju nikoga da se s njima bori.”



“Turci su otišli davno, ali su im užegli tu želju za borbom, slavom pa čak i osvetom, a od njih su primili i svakakve običaje i navike, o čemu je pisao Šimunović”, napomenuo je predsjednik i dodao kako su Cetinjani i Hrvati od tada prošli tri rata.

“Prošli su Prvi i Drugi svjetski rat te naš Domovinski rat, koji je prije 25 godina Hrvatska vojska završila  slavnom i časnom pobjedom. Ovih dana se toga sjećamo, ne zato da bismo likovali tuđem porazu, tuđoj ljudskoj nevolji i katastrofi,   nego zato da bismo u sebi istaknuli ono časno, plemenito i borbeno, a opet pitomo i pomirljivo, sve ono što u sebi na neki način utjelovljuje Sinjska alka,” poručio je Milanović.

Komentari