Milanović: Saucha je nakon otkrivanja afere bio izvan sebe

Damjan Tadic / CROPIX

Novozabrani predsjednik države Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi dnevnice da je Saucha nakon otkrivanja afere bio izvan sebe i da mu je tada rekao da s tim slučajem nema veze.

Bivši premijer Milanović pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli.

Suđenje je počelo čitanjem iskaza s ispitivanja Milanovića u Uskoku 15. veljače 2017. kad je Milanović rekao da njegovi savjetnici nisu išli u inozemstvo osim u nekoliko navrata. Siniša Petrović je putovao do sredine 2013., Neven Budak je na zadnji put išao u veljači u Australiju, dok Slavko Goldstetin nije putovao ni jednom, rekao je Milanović.

Milanović je posvjedočio da je načelno razgovarao s Tomislavom Sauchom o troškovima ureda, koji su u ukupnim troškovima bili kap u moru i da nije bilo problema ni “drame”.



Fiktivna putovanja

Za fiktivna putovanja doznao je u veljači 2017. kad ga je nazvao Saucha ili Petrović ili možda čak Budak i slijedom iskaza državne revizije ukazao mu na nešto što se u nekoliko sati rasplamsalo.

Tada je razgovarao sa Sauchom koji mu je, posvjedočio je Milanović, rekao da s tim nema veze. “Ne mogu reći da sam bio šokiran nego bijesan”, rekao je Milanović, dodavši da je Saucha tada kao i sada poricao krivnju.

Naglasio je kako se nakon toga otkrilo da je praksa odlaska na službena putovanja ljudi koji to nemaju običaj nastavljena i nakon njegova mandata.

Na upit novinara nakon suđenja je li očekivao da će tako početi mandat, Milanović je rekao da je to odluka sutkinje, vjerojatno da ima mirnu savjest da joj nitko ne može ništa predbaciti.

“Ako su nešto novo saznali to je u redu. Međutim sad se postavlja pitanje što je sa druga dva premijera kojima je drugooptužena bila osobna tajnica. Mislim da bi se od njih ‘nekaj lepega’ moglo čuti”, zaključio je Milanović.

Milanović je također posvjedočio kako mu nije poznato da je Saucha imao problema s alkoholom posebno da bi to utjecalo na njegov rad.

Optužena je i Sandra Zeljko

Saucha je za vrijeme svjedočenja sjedio iza Milanovićevih leđa koji ga je na odlasku pozdravio klimanjem glave.

Osim Sauche, koji sada u Saboru podržava HDZ-ovu većinu, optužena je i Sandra Zeljko, tajnica u više vlada. Uskok ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga te da su tako iz proračuna izvukli oko milijun kuna.

Izvlačenje novca krivotvorenim putnim nalozima odvijalo se, prema optužnici, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali i za vrijeme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Milanović je zaključio da je sustav isplata dnevnica u vladi bio takav da je omogućavao onome tko dugo promatra i snima situaciju otuđi milijun kuna.

Posvjedočio je da je za vrijeme njegova mandata po njegovom saznanju, izvučeno pola milijuna kuna, što je posljedica arhaičnog i primitivnog načina isplate dnevnica koji je tada bio na snazi.

Komentari