Milanović s izaslanstvom Kluba 119. brigade HV-a; najveće istarske ratne postrojbe

Predsjednik Zoran Milanovic Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je primio izaslanstvo Kluba 119. brigade Hrvatske vojske, najveće istarske ratne postrojbe.

Ured predsjednika priopćio je da su bivši zapovjednici 119. brigade HV-a detaljno upoznali predsjednika Milanovića s okolnostima u kojima je 1991. osnovana ta najveća ratna postrojba na području Istarske županije.

U početku je imala zadaću očuvanje mira u Istri, osiguranje i razminiranje preuzetih vojarni.

Tijekom Domovinskog rata pripadnici te brigade sudjelovali su u obrani na dubrovačkom bojištu, u novigradskom zaleđu, na području Slavonskog Broda i u Lici, a svoj doprinos oslobađanju okupiranih područja dali su i u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.



Bivši zapovjednici predsjednika Milanovića su izvijestili i kako žele sačuvati sjećanje na ratni put 119. brigade HV-a i ulogu njenih pripadnika u Domovinskom ratu.

Zato je Klub 119. brigade odlučio pripremiti i monografiju o toj istarskoj ratnoj postrojbi koja bi trebala biti objavljena u rujnu ove godine, povodom 30. obljetnice osnutka.

Kroz tu brigadu HV-a prošlo je 6500 građana Istre, sedam pripadnika je poginulo, 80 je ranjeno, a brigada nije ostavila ni jednu mrlju na svom ratnom putu, kazali su njeni bivši zapovjednici.

Na sastanku s predsjednikom sudjelovali su umirovljeni brigadir Branko Bošnjak, umirovljeni brigadir Marijan Mužinić, umirovljeni pukovnik Mauro Ukušić, umirovljeni pukovnik Mirko Vuković, umirovljeni bojnik Roberto Fabris te umirovljeni brigadir i urednik Monografije 119. brigade HV-a Davor Gregorović.

Komentari