Milanović priznao ´tehničku´ grešku pa udario po svom: Od mene se očekuje da promoviram hrvatsku industriju, proizvođače… isplaćuju li meni te firme naknadu?

Profimedia

Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti povodom spornog putovanja u Albaniju.

“Ovo je bio službeni sastanak”, rekao je Zoran Milanović o susretu s albanskim premijerom Edijem Ramom.

“Javnost je znala za moj put u Albaniju, jer smo javnost o tome obavijestili. Tamo sam išao na poziv premijera, čuo sam se i s predsjednikom Albanije i pozvao ga u Hrvatsku. Bio je to posjet u ljetnoj formi, a greškom smo ga deklarirali kao privatni. Sve ostalo oko tog putovanje je bilo besprijekorno. Ne znam što bih tu više rekao.

Pozvao me premijer države, veleposlanstvo je bilo upoznato s tim. Ovo sve navodim zato što je ovo sve suprotno od slučaja moje prethodnice od prije nekoliko godina. Ne ulazim u meritum tog slučaja, ali tada je u njenom slučaju sve bilo suprotno od ovog. Ovo je bio službeni posjet, mojom greškom smo ga deklarirali kao privatni, po svemu je to bio službeni posjet. To nije zadnji posjet takve vrste, nije bio jedini poziv ovo ljeto, bit će ih još, nije bio zadnji put na istom tom brodu, za nekoliko dana ću ga opet koristiti. To je moja dužnost, ja radim svoj posao i ispričavam se na propustu prilikom deklariranja prirode posjeta”, pojasnio je predsjednik.



Rekao je da nema putnih naloga

“U ovom uredu predsjednika republike putni nalozi se ne izdaju. Prvo, zato jer ne vidim tko bi uopće pisao putni nalog predsjedniku republike. Dosad sam bio šest puta izvan Hrvatske i ja ne uzimam devizne dnevnice, zato nema putnog naloga”, rekao je Milanović te dodao da je isplaćivanje dnevnica dužnosnicima poput predsjednika, ministara i državnih tajnika džeparenje državnog proračuna.

“Ne želim prkositi Povjerenstvu. Nešto što je ustvari službeno deklarirao sam kao privatno, ali nisam ništa skrivao, to je moja greška. Kada nešto deklarirate kao službeno, a idete privatno, onda je to problem. Ja to nisam radio. Išao sam čovjeku, čiji nisam bio konzultant. Da jesam bio, čemu razlika. Ja sam predsjednik RH, odgovaram Ustavu i zakonima. Ima jedna druga stvar, gdje ja vidim ozbiljan sukob interesa u kojem se ja mogu naći. Pozivam zakonodavce da to regulira. Od mene se očekuje da promoviram hrvatsku industriju, proizvođače… isplaćuju li meni te firme naknadu? Kojim redoslijedom to radim? Vrijeme nije neograničeno. Kome to deklariram? Jeste li ikad o tome razmišljali? Ja bih to rado radio, ali tu mora biti red jer će me sutra netko optužiti da uzimam novac. Ispričavam se na tehničkoj grešci”, ponovio je Milanović.

“Nisam adresa za postavljanje tog pitanja, koliko to košta? Letio on sa mnom ili bez mene, on košta, on leti, posade moraju biti utrenirane. Helikopter nije dalmatinski pršut koji prvo sušite godinu dana i pojedete ga godinu dana. Neću nasjest na ovu priču, pitajte osiguranje”, rekao je Milanović na pitanje zna li on koliko košta sat leta helikopterom.

“Zaboravite da postojim, ti helikopteri bi letjeli i bez mene”, dodao je.

“Koji je smisao štićene osobe? Ukinite onda to, ići ću svuda autom i čekati tri sata”, osvrnuo se Milanović na objave ruta njegovih letova.

Milanović je komentirao i pad BDP-a

“Očekivano, koliko posto, 15 posto? Pa to je malo više od prosjeka u EU, ali s obzirom na to da Vlada nije imala nikakav utjecaj na to, ne možete nikoga okrivljavati za to. Sad treba skupiti glave i vidjeti što da radimo”, kazao je predsjednik.

“To je drugi kvartal i nakn toga smo imali prihode od turizma veće od očekivanog, mislim da će treći kvartal biti nešto manje loš. Kod nas je previše ovisnosti o nekim djelatnostima. Sve ovisi o tome koliko će ova pošast trajati, koliko ćemo štititi one kojima je zaštita potrebna, stanje je izvanredno. Moramo pokazati mrvicu samokontrole više nego inače i nastaviti živjeti normalno. Ja sam se odrekao jedne plaće za obnovu Zagreba. Za sada nema potrebe za rezanje plaća. Mi ćemo imati ogromnu rupu u proračunu. Imamo više novca na raspolaganju, tu su EU fondovi. Vojni proračun je smanjen, to je u redu, mogu financirati. Novaca će nedostajati za socijalu, vidjet ćemo hoće li nedostajati za plaću. Pokušavam biti konstruktivan”, dodao je.

Komentari