Milanović primio izaslanstvo 100. brigade Hrvatske vojske

U povodu 30. obljetnice ustroja, hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u četvrtak izaslanstvo 100. brigade Hrvatske vojske (HV). Članovi izaslanstva su se u razgovoru s predsjednikom prisjetili događanja iz Domovinskog rata i uloge koju je imala njihova postrojba.

U izaslanstvu su bili zapovjednik 100. brigade HV-a Ognjen Debeljak, časnici Željko Ambrožić, Ivo Šimundža, Željko Šangarello, Milan Jesih, Rudi Vučić, Abdulah Bećirević, Zlatko Brozinčević, Tomislav Petković i Vladimir Blekić, vojnik Slaven Krpan te liječnici Vesna Oršulić, Vedran Batarelo, Krunoslav Capak i Neven Ištvanović.

Podsjetimo, brigada je formirana u centru Zagrebu 1991. godine. Brojila je ukupno 2391 pripadnika, a tijekom ratnih djelovanja poginulo je devet njezinih pripadnika.

Zapovjednik 100. brigade istaknuo je kako su njezini pripadnici od prvoga dana bili na bojištu istočne Slavonije, a borili su se još i na području zapadne Slavonije te na Baniji držeći se, kako je naglasio, svih odredaba međunarodnog ratnog prava.



Uz predsjednika Milanovića, na sastanku je bio i posebni savjetnik predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata general pukovnik Marijan Mareković.

Komentari