Milanović: Previše dužnosnika krivo ispunjava imovinske kartice

Damjan Tadic / CROPIX

Izabrani predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u ponedjeljak da je bilo previše afera u zadnje dvije godine u kojima je niz dužnosnika krivo ispunio imovinske kartice, tako da to nije stvar samo ministra zdravstva Milana Kujundžića i njegove imovine.

“Previše je toga bilo u zadnje dvije godine, ne mislim na Kujundžića, naprosto je previše. Vlada će imati moju podršku, ali Vlada mora biti političko tijelo sastavljeno od ljudi koji imaju određenu političku težinu, ugled, položaj, utjecaj u političkoj organizaciji koja ih postavlja na to mjesto. Ako je Vlada previše tehnička, onda ima i problema”, rekao je Milanović nakon svjedočenja na Županijskom sudu u “aferi dnevnice”.

To nije samo stvar samo Kujundžića nego cijelog niza visokih dužnosnika, koji krivo ispunjavaju imovinske kartice, pri čemu je zanimljivo da uvijek griješe nadolje – prijavljuju da imaju manje imovine nego što je zaista imaju.

Milanović je napomenuo da je takav sustav u Europskom parlamentu fleksibilniji i manje rigorozan, jer je samo riječ o izjavi o interesima koje netko ima. Smatra kako je prošlo dovoljno vremena da se svi naviknu na naš sustav, koji po njemu i treba biti rigorozan.



Što se tiče budućih savjetnika u Uredu predsjednika, najavio je da će ih biti malo, ali ne radi uštede, već zato što “ne želi parirati Vladi na svakom segmentu njezine nadležnosti i imati savjetnika za sve moguće Vladine resore”.

Predsjednička inauguracija bit će “pristojna i dostojanstvena”

Upitan je li bivši ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić pristao biti njegovim savjetnikom, odgovorio je kako o tome razgovaraju.

“Savjetnik za nacionalnu sigurnost mora postojati jer je on jedini, na neki način, zakonski uvjetovan jer predstavlja predsjednika u jednom tijelu. Ovo drugo je pokazatelj preferencija i stremljenja predsjednika”, ocijenio je dodavši da tako neće imati savjetnika za društvene djelatnosti jer za to nije nadležan.

Predsjednička inauguracija će se održati 18. veljače na Pantovčaku, a najavio je da će biti “pristojna i dostojanstvena, u prizemlju zgrade”. “Tradicija mora postojati, ali ja sam se odlučio za ovo. Rekao sam koji su kriteriji i nadam se da se nitko neće uvrijediti”, rekao je.

Upitan da komentira činjenicu da će predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović uzeti mogućnost plaće 6+6 i Ured bivše predsjednice, izjavio je kako je zaboravio da ta mogućnost uopće postoji jer su ukinuli mirovinu predsjednika, ali i zato što Ivo Josipović nije nakon predsjedničkog mandata posegnuo za tom opcijom.

“Ako gospođa Kitarović smatra da joj to treba, neka to uzme”, poručio je.

Komentari