MILANOVIĆ PREUREDIO PANTOVČAK Uklonio je sve biste, a evo što će biti s namještajem i umjetninama

Damir Sencar/Hina/Profimedia

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, po dolasku na Pantovčak, prostor odlučila prilagoditi sebi. Zatražila je tada vedrije tonove, pa je iz svog kabineta maknula sliku Ede Murtića i postavila onu Ive Šebalja, a raditi je odlučila za velikim stolom koji je koristio predsjednik Franjo Tuđman, jer “taj je stol prikladan za nju”.

Maknula je, podsjetimo, i Josipa Broza Tita, odnosno njegovu bistu, čime se njezini prethodnici nisu zamarali. Doduše, Stjepan Mesić nije se posebno angažirao općenito oko dekora Pantovčaka, dok je Ivo Josipović ipak unio neke promjene. Upravo on je u spomenuti Predsjednikov kabinet iznad sjedeće garniture postavio Murtića, kojeg je iz Ureda predsjednika deložirao Franjo Tuđman nakon što je slikar dao intervju Feral Tribuneu u kojem je kritizirao tada prvog čovjeka države. Josipoviću su se svidjeli tamni i jaki Murtićevi tonovi, koji, nakon dolaska Kolinde Grabar-Kitarović, krase dvoranu za sastanke, uz Pricu, Meštrovića i Picelja.

Što se samih umjetnina tiče, novo se uglavnom ništa nije kupovalo, već su se djela samo razmještala po prostorijama Pantovčaka, i to u dogovoru bivših predsjednika s povjesničarima umjetnosti.

Predsjednik Zoran Milanović, dva mjeseca po dolasku maknuo je sve biste ili, preciznije, poprsja kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca, ali i Franje Tuđmana, iz predvorja Ureda predsjednika i najavio da će se za njihovo izlaganje potražiti prikladne lokacije.



“Pantovčak nije muzej. Hrvatskih predsjednika je četvero. Ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava”, objasnio je već ranije Milanović, koji si je, nakon što je riješio čije poprsje treba ili ne treba biti u njegovu uredu, od daljnjeg mijenjanja prostora dao mira. Zatečeno stanje, kažu Večernjem listu neslužbeno iz Ureda predsjednika, ostalo je.

Što se umjetnina tiče, zasad se o promjenama i ne razgovara, doznaje Večernji list.

Komentari