Milanović: Pompeo će Hrvatskoj probati uvaliti F-16. Američka ponuda trebala biti prioritetno razmatrana

Screenshot

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u četvrtak da američki državni tajnik Mike Pompeo stiže u posjet Hrvatskoj kako bi joj probao uvaliti F-16 i ponovio da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavki borbenih zrakoplova biti politička.

“Dolazi probati uvaliti američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebala biti prioritet. Sad dolazi u vrijeme kad su već praktički otvorene ponude. Po meni s njima nitko o tome ne bi smio razgovarati, to je vrsta pritiska”, komentirao je Milanović dolazak Pompea u petak u Dubrovnik.

“Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dva tjedna prije američkih izbora”, rekao je Milanović, dodavši da je do posjeta trebalo doći prije.

Hrvatski predsjednik, koji je danas sudjelovao na komemoraciji povodom 78. godišnjice talijansko-četničkog zločina nad seljanima u zaleđu Omiša. ponovio je da bi “u idealnim okolnostima američka ponuda trebala biti prioritetno razmatrana”, ali će ovako biti “politička”.



Protivi se razmatranju ponuda zemalja koje članice NATO-a

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Švedska i Izrael nisu u NATO-u, a Milanović je rekao da se protivi tome da se razmatraju ponude zemalja koje nisu članice NATO-a.

Prošle godine propala je kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

Na dnevnom redu sastanka u Dubrovniku mogle bi se naći i tema 5G mreže jer američku stranu brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu. SAD pritišće europske zemlje da ne koriste Huaweijevu tehnologiju tvrdeći da će kineski telekomunikmacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

“Ovo naša zemlja, ovdje vrijede naša pravila”, rekao je na to Milanović.

Komentari