Milanović osnovao Vijeće za energetsku tranziciju

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osnovao je u petak Vijeće predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju, koje će se baviti pitanjima prelaska na čiste i održive izvore energije i zaštitom klime.

Za predsjednika Vijeća imenovan je Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu, a za članove 16 hrvatskih stručnjaka iz područja energetike, telekomunikacija , ekonomije i dr.

“Stupanjem na dužnost odlučio sam na koje područja ću se usredotočiti, to nije demografija kao što je odabrala moja prethodnica, već dizanje svijesti o potrebi energetske tranzicije”, izjavio je Milanović nakon prve sjednice Vijeća.

Ideja je da stručnjaci na čelu s Domcem proizvedu dokument koji može ići u zakonodavnom smjeru kao doprinos putu na kojem se nalazimo.



Domac je upozorio da je u zemljama EU-a u prvih šest mjeseci ove godine 40 posto energije proizvedeno iz obnovljivih izvora, a iz fosilnih 34 posto.

Istaknuo je da će Vijeće savjetovati predsjednika i davati smjernice za energetsku tranziciju, te podići razinu ambicije i kvalitete rada u svim sektorima koji se tiču energetske tranzicije.

“Energetska tranzicija nije pitanje tehnologija već pravednosti, davanja jednakih mogućnosti svim građanima, najbolji mirovinski fond u koji mogu ulagati, pitanje jednakosti, održivosti, morala, generacijske solidarnosti, domoljublja i budućnosti”, kazao je Domac.

Dodao je kako Hrvatska ima ljude koji su stručni, ima ogromne mogućnosti europskog financiranja, a sada i politički okvir za ubrzavanje energetske tranzicije.

Za članove Vijeća imenovani su Ivan Andročec iz Hrvatske elektroprivrede, Dražen Jakšić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Vedrana Jelušić Kašić iz Deloittea, Daria Karasalihović Sedlar s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Mario Klobučar iz Hrvatskih šuma, te Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Članovima su imenovani i Kristijan Lovrenščak iz Tehnostana d.o.o. Vukovar, Boris Markota iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, Dino Novosel iz Hrvatskog telekoma, Bojan Reščec iz RP Global CSE d.o.o., Toni Vidan iz Zelene akcije, Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb, Sandra Vlašić iz Terra Huba, Hrvoje Zovko iz Hrvatskog novinarskog društva i Tea Žakula s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Komentari