Milanović o Plenkoviću: Aludirao je da sam ovisnik o kokainu, to može samo low-life. Ponaša se kao herojski zec

Zoran Milanović/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović nazvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića “herojskim zecom”, a za njegovu izjavu da je Milanović “54-godišnji šmrkavac” rekao kako Plenković aludira da je on ovisnik o kokainu, što može samo “low-life” (nemoralna osoba).

Komentirajući Plenkovićevu izjavu da se ponaša “kao piroman koji se prerušio u vatrogasca”, Milanović je odgovorio kako je Plenković “puno vremena proveo na kroasanima u Parizu i Bruxellesu, tako da vjerojatno teže smišlja dosjetke”.

Piroman je užasno teška optužba

Piroman – vatrogasac, pa to znači da me drži odgovornim za napad na Markovu trgu. To su užasno teške optužbe, rekao je Milanović novinarima nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Iloka.

“Kad kaže da sam piroman, to znači da sam nahuškao ubojicu, napadača. Što sam napravio? Nije dobro da ne znam”, ustvrdio je.



Podsjetio je kako je premijera podržao nakon napada u kojem je ozlijeđen policajac koji je čuvao Banske dvore, da bi ga Plenković drugi dan nazvao “izdajnikom”.

“Ta priča o našem prepucavanju je naprosto pogrešna, ja nudim nekakva ograničena rješenja koja nam stoje na raspolaganju, a premijer se ponaša upravo suprotno. Neću reći kao piroman, nego kao herojski zec”, kazao je.

Plenković je najavio sazivanje Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, što je Milanović nazvao para-tijelom koje je smišljeno prije par godina “valjda da predsjednica Kitarović ne bude osobno u njemu”, ustvrdivši da on nema problema s tim i da nije željan nikakvih funkcija.

Ustvrdio je kako bi i on mogao sazivati generale, šefove tajnih službi na prigodne sastanke, formirati tijela i “donositi blesave zaključke koje u biti nikoga ne obvezuju i doprinijeti još većem kaosu u Hrvatskoj”, umjesto da se sastanu kao odgovorni ljudi i da razgovaraju o nečemu što je Plenković nazvao “bujanjem terorizma i radikalizacije i pričao o sanitarnim kordonima prema ljudima”.

Plenković aludirao da sam ovisnik o kokainu 

“Saborski zastupnici nisu goveda i nisu izvori zaraze. Miroslav Škoro može biti ovakav ili onakav, ali nije terorist. Možda je mogao napad konkretnije osuditi, ali ne možemo takav rječnik koristiti”, poručio je Milanović.

Podsjetio je na Plenkovićevu izjavu kako bi mogao Milanovića nazvati 54-godišnjim šmrkavcem, čime je aludirao da je ovisnik o kokainu.

“Ja sam mislio da zaista misli da sam šmrkavac, to je bilo standardno neduhovito u njegovu stilu. Međutim, on je mislio nešto drugo, to je inspiracija iz kloake interneta, iz one septičke jame na internetu gdje se to pojavljivalo”, rekao je Milanović.

Pojasnio je da ima problema s respiratornim sustavom i alergijama cijeli život pa zato često šmrca. “Ali to dovesti u vezu, to može samo low-life”, ocijenio je.

Vezano za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), rekao je kako mu je odgovoreno da će prijedlog o sastanku dobiti kada se steknu uvjeti, što pokazuje da Plenković izbjegava sastanak VNS-a, koje je ključno nacionalno tijelo za sigurnost.

“On je odbio Hrvatsku, a ne mene. To je bio isplažen jezik Hrvatskoj, beljenje, gdje je rekao da će napraviti svašta-nešto, dakle ništa, da će sazvati nekakva tijela, da će se boriti protiv radikalizacije, vjerojatno dimnim signalima ili metlama, i da će formirati sanitarni kordon”, rekao je Milanović, ponovno osudivši izjave o sanitarnom kordonu.

Šef SOA-e mi je rekao za sastanak u Banskim dvorima

Upitan doživljava li današnji odgovor premijera kao poruku da će do sjednice VNS-a doći kada on to odluči, rekao je kako to mora biti zajednička odluka.

“To nije moguće, to mora biti zajednički. Kao što se niti ravnatelja SOA-e ne može kao zadnje tele vodati okolo bez mog znanja, pozivati na sastanke i nuditi mu da bude na tiskovnoj konferenciji. To se zove zlouporaba položaja”, poručio je Milanović aludirajući na subotnji sastanak u Banskim dvorima o objavi snimke pucnjave na Markovu trgu.

“Jučer je premijer zaprijetio da on zna odakle to dolazi, od mene dolazi. Odakle novinarima informacije da se sastao s državnim odvjetnikom? Od mene, od mojih ljudi. Znate zašto? Zato što mi je to morao po službenoj dužnosti reći ravnatelj SOA-e koji je lojalan i premijeru i meni, ali premijer to ne razumije”, ustvrdio je Milanović dodavši kako mu se ne može raditi iza leđa.

Komentari