Milanović o izboru diplomata i Jandrokoviću: On je Plenkovićev batler, moj kandidat je prof. Đurđević, odbijte je, I dare you

Zoran Milanović/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 29. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni ‘123. brigade HV-a’. Svečanu prisegu položilo je ukupno 196 ročnica i ročnika.

Komentirao je izbor diplomatskog osoblja i navode da je odbio prijedlog Davora Ive Stiera za veleposlanika u Vatikanu.

“To nije bilo na stolu. Premijer je rekao ranije da trebamo razgovarati o konzulima i veleposlanicima. Mislio sam da to mogu naši predstavnici obaviti, ali eto. No pristao sam na to, a premijer mi je ponudio cijelu listu i zamolio sam ga da sam odabere – jer je to jedini ispravan način – koji su mu prioriteti. Nemam nikakve kandidate, nisam s ni kime ni razgovarao. Ne želim preuzimati punu odgovornost za to ako su premijerovi prijedlozi, postoje ljudi koje ja ne bih slao za veleposlanike. Ja ću to potpisati jer neću da se inatimo. Ja nisam za to da se propali, isluženi političari šalju negdje do nove prilike”, rekao je.

O potezu predsjednika Sabora koji je vratio dopis predsjednika o prijedlogu kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda rekao kako je ‘ukrao dokument’.



“Dozvolio si je da tumači, ili tko mu je već složio tih par rečenica, zakonitost prijedloga. Je li nešto zakonito ili ne može odlučiti samo Sabor, a ne on. To nije radio ni Šeks. Upustio se u tumačenje zakona. Ja sam svoj prijedlog temeljio čvrsto na slovu Ustava, a on je učinio nešto na granici nedopustivog, to je presedan. To je poruka HDZ-a Saboru i partnerima, i ako žele pristati da im Jandroković stavlja dokumente u ladicu, onda neka tako bude, to je put prema tiraniji. Kao što je Jandroković za Leku govorio da je Milanovićev batler, što je visoki rang posluge, onda je po toj logici on Plenkovićev batler”, poručio je.

Istaknuo je ponovno kako je kandidatkinja Zlata Đurđević dobra.

“Radi se o kvalitetnoj osobi. Pravo Sabora i sva moja ovlast koja se nekome ne sviđa, ukinite ju. Javni poziv nije transparentan, stotine hrvatskih pravnika su se valjda prepali i ne žele sudjelovati u travestiji, nositi perike, odjela, grudnjake, šminkati se. Moj kandidat je prof. Đurđević, odbijte je, I dare you”, poručuje Milanović, prenosi Dnevnik.hr.

Komentirao je i prijetnje upućene predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Vojvodini.

“Razgovaram s tom zajednicom tamo, ne političkim kanalima. Bilo me sram kao premijera kako mizeran novac šaljemo tamo. Trebali bi malo više, a ovo što sad šaljemo tamo je ispod razine malo bogatijeg grada u Hrvatskoj ili cijele države koja nije sirotinja”, rekao je.

Komentari