Milanović o djevojčici: Ovaj strašan događaj traži neodgodivu intervenciju

Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na Facebooku na slučaj preminule djevojčice iz Nove Gradiške te pritom istaknuo da je ova tragedija ponovno otvorila pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi.

Slučaj dvogodišnje djevojčice koja je zbog preteških ozljeda glave i mozga preminula u nedjelju u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, gdje je hospitalizirana nakon što ju je majka dovezla u bolnicu u Novu Gradišku rekavši da je pala, šokirao je cijelu Hrvatsku i potaknuo brojna pitanja. Danas je ministar Josip Aladrović zbog toga odradio niz sastanaka, a najavljuju se izmjene zakona koje bi omogućile bržu i učinkovitiju zaštitu djece.

O svemu tome danas se na Facebooku oglasio predsjednik Zoran Milanović:

“Još jedna tragedija, smrt djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovana obiteljskim nasiljem ponovo je otvorila pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi kakav imamo u Hrvatskoj, posebice skrbi za djecu.



Ovaj strašan događaj, za koji se cjelovita odgovornost mora tek utvrditi, traži ozbiljnu, sustavnu i ovoga puta neodgodivu intervenciju u propise kojima se uređuje briga države i društva za najranjivije, djecu. Pitanje je može li to postići sustav koji je, sada je jasno, zapušten. Fuzija resora kojom se pokušalo stvoriti dojam efikasnosti, dovela je do još većeg nemara i odsustva nadzora s političke, ministarske razine.

Čekajući postupke nadležnih institucija nakon ove tragedije želio sam vjerovati da u vrhu sustava socijalne skrbi ima snage da se priznaju pogreške i preuzme odgovornost. Bio bi to jasan znak da se problem ne samo prepoznaje već želi i riješiti.

Obveza je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi da napokon posluša i uvaži mišljenja i savjete educiranih ljudi s iskustvom u brizi za dobrobit djece. Zakoni i propisi koji će se donositi moraju na prvom mjestu imati sigurnost djece, jedino tako imat će smisla, a nadležno ministarstvo moći će opravdati posao koji mu je povjeren.

Ako je to uopće moguće, jer sam duboko uvjeren da socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo”, napisao je predsjednik u svojoj objavi.

Komentari