MILANOVIĆ O BORBENIM VOZILIMA BRADLEY: Moj jedini cilj je osigurati Hrvatskoj kopnenoj vojsci potrebnu borbenu opremu i to je moja ključna i jedina uloga u ovoj priči.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održava konferenciju za medije na temu modernizacije i opremanja Hrvatske kopnene vojske.

– Hrvatska kopnena vojska je najjača grana obrane i njeno opremanje je od strateškog značaja za Hrvatsku. Bez opremanja kopnene vojske, borbenih vozila pješaštva, gusjenicama, nema ni dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti. Kao vrhovnom zapovjedniku, moj jedini cilj je osigurati Hrvatskoj kopnenoj vojsci potrebnu borbenu opremu i to je moja ključna i jedina uloga u ovoj priči. Mogućnost nabave američkog borbenog vozila Bradley koji je ušao u pučki vokabular Hrvatske, počela se razmatrati još 2017. godine.

Istaknuo je kako je to bila inicijativa ministra Krstičevića i to dobra inicijativa za razliku od one druge s izrabljenim izraelskim avionima koja je propala.

– Ovo radim kako ne bi propala i ova inicijativa. Ovdje se radi o dobroj transakciji, ne ponudi. Mi smo ti koji smo pristupili Amerikancima, ne oni nama. Vidim da Krstičević, sada savjetnik Plenkovićev i dalje zastupa tu poziciju. SAD nam uskoro isporučuje 4 helikoptera od kojih smo dva platili, a dva su nam poklonili, a za koje ministarstvo nije izgradilo niti strehe. Tako da će ti avioni kisnuti, a trebalo je biti gotovo prije godinu dana. Uvođenje borbenog vozila Bradley, oružane snage ušlo je u niz planova i dokumenata koji se tiču razvoja obrambenog sustava, rekao je.



Rekao je kako je u svim prijedlozima, dugoročnom razvoju oružanih snaga, strateški dokument bio opremanje i borbenim vozilima Bradley.

– Ta vozila su još prije nekoliko godina, 2019. nisam bio predsjednik, izabrana od hrvatskih stručnjaka. Kroz nekoliko dana, uz ogromni kontingent vozila koja stoje parkirana negdje u polupustinji u Kaliforniji već 20 i nešto godina i čekaju što će se s njima dogoditi. U Kaliforniji zato što je tamo suh zrak, manji je utjecaj korozije. U programu Vlade za razdoblje 2020-24, ne predizbornom koji je premijer predstavio Hrvatskom saboru bez ikakvog pritiska. Temeljem kojeg je i aktualni ministar postao ministar, jasno piše kako će se do kraja 2021. dovršiti opremanje vojske borbenim vozilima Bradley. Krstičević čija je to ideja i ne samo ideja nego i plan na kojem se dosta radilo i aktualni ministar obrane Banožić, ali i premijer, javno su govorili da se Hrvatska kopnena vojska planira opremiti Bradleyjima. I da nisu, to piše u programu Vlade. Iza toga stoji premijer i parlamentarna većina. Nabava borbenih vozila Bradley bila je najpovoljnije rješenje za opremanje Hrvatske kopnene vojske zbog ponuđene cijene. Radi se o donaciji. Ali zbog kratkog vremena moguće njihove nabave i operativno uključenje u Hrvatsku vojsku. Ukupna cijena američke ponude iznosi cca 150 milijuna dolara plus PDV , to je ono što se nije govorilo za francuske avione koji su stari 20 manje godina, plus PDV. Teza da je to nekakva neutralna stavka možda drži vodu iz perspektive ministra financija ili MMF-a, ali ne iz perspektive sustava obrane. Bez tih 200 milijuna eura je ono bez čega ostaje Ministarstvo obrane, državni proračun pa tako i obrambeni proračun su s PDV-om. Dakle, nije proračun usvojen na način na koji je usvojen prije nekoliko tjedana plus PDV. To je to. To ili imaš ili ostaješ bez toga. Bez toga je vojska dodatno ostala.

Komentari