Milanović nije donio odluku niti o jednom od 49 zahtjeva za pomilovanjem osuđenika

Predsjednik Zoran Milanovic Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Neću nikog pomilovati. Pomilovanje treba ukinuti, jasno je tijekom predizborne kampanje rekao Zoran Milanović. No zakon nije promijenjen, pomilovanja nisu ukinuta, a prema članku 98. Ustava, osoba koja daje pomilovanja je predsjednik RH.

Zoran Milanović od 18. veljače, kad je prisegnuo na dužnost predsjednika, dobio je 49 zahtjeva za pomilovanjem, a nije odlučio niti o jednom. Procedura je sljedeća – osuđenici molbu za pomilovanjem šalju Ministarstvu pravosuđa i uprave, gdje je službe obrade i onda šalju predsjedniku na odluku.

“Od 18. veljače ove godine do danas u Ministarstvu pravosuđa i uprave primljeno je 85 molbi za pomilovanje. U Ured predsjednika Republike Hrvatske dostavljeno je 49 izvješća o molbama za pomilovanje. Predsjednik Republike Hrvatske do danas nije donosio odluku o pomilovanju” kažu u ministarstvu, a potvrdili u Uredu predsjednika RH. Tijekom 2019. Ministarstvo pravosuđa primilo je 247 predmeta pomilovanja. U Ured predsjednice Republike Hrvatske dostavili su 224 izvješća, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je sedam osuđenika.

Pomilovanjem se daje potpuni ili djelomični oprost od izvršenja kazne, zamjenjuje se izrečena kazna blažom kaznom ili se primjenjuje uvjetna osuda, daje se prijevremena rehabilitacija, ukida se ili određuje kraće trajanje pravne posljedice osude, sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti ili protjerivanje stranca iz zemlje. Pomilovanje se daje kao iznimna mjera i u iznimnim slučajevima. Jedno, koje je pohvalila cijela javnost, bilo je pomilovanje Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze, koji je uzgajao marihuanu i radio ulje kojim se liječio, piše 24 sata.



Komentari