Milanović nakon sastanka s Erdoganom: Turska je bila uz Hrvatsku devedesetih, to se ne zaboravlja

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u Zagreb kako bi pridonio jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Turske i otvorio novi islamski centar s džamijom u Sisku, ali za očekivati je da će pitanje izbornog zakona u BiH dominirati u razgovorima s hrvatskim državnim vrhom.

Milanović i Erdogan su dali izjave nakon sastanka, a sad će se uputiti u Sisak gdje će sudjelovati na otvaranju Islamskog kulturnog centra nazvanog po turskom predsjedniku.

“Dragi prijatelju, posebna mi je čast ugostiti g. Erdogana s velikom delegacijom. Ovo podcrtava naše dobre odnose”, rekao je uvodno Milanović.

“Turska je bila uz Hrvatsku devedesetih. To je već davno, ali na sahrani pokojnog predsjednika Tuđmana, kad je Hrvatska bila u kompliciranoj situacijij, samo su dva državnika došla na sahranu – predsjednik Turske i mađarski predsjednik Vlade. To se ne zaboravlja. Razgovarali smo o nizu tema – BiH, položaju Turske, ratu u Ukrajiini, o robnoj razmjeni… Moramo ponuditi što možemo kao članica EU-a, NATO-a. Suradnja s Turskom se nastavlja i u području ekonomije, odnosa u susjedstvu… O ovim temama moramo razgovarati više. Vidimo dobre namjere, ali i nedovoljnu upoznatost sa stavovima. Treba nam više dijaloga”, dodao je Milanović zahvalivši još jednom.Izjavu je dao i Erdogan koji je na početku rekao da Hrvatska i Turska obilježavaju 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa.

“Naše zemlje imaju duboke kulturne i povijesne veze. Međusobno se doživljavamo kako susjede iako nemamo zajedničke granice. Turska je bila jedan od prvih zemalja koja je Hrvatskoj pomogla nakon prirodnih nepogoda. Hrvatska je poslala jedan kanader za gašenje požara u Turskoj”, rekao je Erdogan.

Kaže da su razgovarali i o ratu u Ukrajini i izborima u BiH.

“Trgovinski volumen dvije zemlje ne nadmašio 90 milijuna dolara i narastao je za 40% prošle godine”, rekao je.

Turska prati sva zbivanja na Balkanu, razgovarali smo što možemo učiniti za mir u Europi, istaknuli smo potporu miru i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, govorili o doprinostima, dogovorili smo nastavak dijaloga nakon općih izbora u BiH”, rekao je.

Pitanja novinara: Što će Turska učiniti ako se intervenira u izborni proces u BiH?

Milanović je prvi odgovorio:

“Više od godinu dana pokušavamo Vlada i ja, katkad spretnije ili ne, ispraviti neke nepravde i izravna kršenja Daytona, koji je sporazum o podjeli vlasti, užasno delikatan, što god dirate, prijetite cjelini. Neću ponavljati poznate stavove koji su utvrđenje da su Hrvati najmalobrojniji, jedan od konstitutivnih naroda, sada u BiH predstavnici naroda nisu svi koji se tako predstavljaju. Bio sam kritičan prema ulozi Visokog predstavnika. Ne znam što će biti na izborima u BiH, očekivao sam da se i drugi angažiraju, ne znam što će učiniti Visoki predstavnik, ako nešto učini, bit ću zadovoljan, tu se razlikujemo Erdogan i ja”.

Erdogan: Problem je nastao zbog Daytona

Erdogan je rekao svoj stav.

“U vezi BiH, imao sam prilike pričati s čelnicima, detaljno smo pričali o problemima, problem je nastao zbog Daytona, on nije riješio probleme u BiH, nismo mogli učiniti ništa i tada smo morali potpisati taj sporazum, danas tamo imamo entitete, Bošnjake, Hrvate i Srbe, čelnike koje ih predstavljaju, odluke moraju donijeti oni kada se sastanu. Postoje određeni mehanizmi. Možemo se češće sastajati nakon izbora, cjelovitost BiH je od velike važnosti, oni su platili veliki ceh za to, ne želim da takav itko plaća u budućnosti”.

Komentari