MILANOVIĆ: Na službenim stranicama europske delegacije u Sarajevu prijeti se hrvatskoj strani i stanje u BiH nije dobro

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović priredio je u povodu Dana Oružanih snaga RH – Hrvatske vojske svečani prijam i poručio da nacionalni interes država i njezina vodstva moraju prepoznavati, on mora biti kontinuiran i ne može se mijenjati iz ciklusa u ciklus.

Svečani prijam započeo je izvođenjem hrvatske himne. Nakon toga minutom šutnje odana je počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Predsjednik Milanović na početku svog govora čestitao je prisutnima Dan oružanih snaga.

– Prošlo je više od 30 godina i dobro je da se neke istine ponove, da nam naprosto sjednu jer ne slažemo se svi oko svega i odnosi među državama i narodima su stalno dokazivanje, uvjeravanje, dosađivanje da bi se izbjeglo ratovanje. Kako to izgleda kada izbije rat i kada veća država iznenada prijevarno napadne manju državu, to gledamo ovih dana. Mi smo od tog rata daleko, a opet na neki način s njim živimo svaki dan. Moramo brinuti prije svega o sebi, biti svjesni da maksimalnu lojalnost i vjernost dugujemo svojim saveznicima u NATO-u, da slična odredba postoji u ugovoru iz Lisabona o EU koja također obvezuje države članice EU-a da u slučaju napada na jednu od njih pruže jamstva kao što to predviđa i članak 5. Sjevernoatlantskog sporazuma. Mi smo vezani mrežom saveza, savezništava, lojalnosti i vjernosti koju smo po slovu i duhu ugovora dali drugim državama koje su nam slične, ne iste, rekao je Zoran Milanović.



Vodstvo države mora prepoznati nacionalni interes

– Nacionalni interes je nešto što država i njezino vodstvo mora prepoznavati, on mora biti kontinuiran, on se ne može mijenjati iz ciklusa u ciklus, to je jedini način da se o njemu postigne konsenzus o tome što nam je važno, što nas čini nacijom. Realnost je ta da ste vi, koji ste tada bili mladići, ustali u obranu domovine bez oružja, bez organizacije koju je druga strana imala. Hrvatska se naoružavala kako je znala i umjela, nitko joj nije pomagao, čak su joj i odmagali, to ne govorim s gorčinom, a kamoli sa željom da se osvetimo nego naprosto kao doprinos povijesnoj istini. Da ste nas sami oslobodili, da nas na to nitko nije poticao ni pomagao, da je hrvatska vojska ta koja je omogućila sklapanje mira u BiH, tek onda bombarderi i lovci NATO saveza. Za to niste na pravi način honorirani. Godinama smo morali čekati da uđemo u NATO i EU. Hrvatsku je obranio mali broj jako dobrih ljudi, rekao je predsjednik.

– Želim naglasiti kako je ova godina bila godina važnih i dobrih akvizicija kad je u pitanju materijalno stanje i opremljenost Hrvatske vojske, i to treba pozdraviti. Moramo znati da su ti sustavi nestvarno skupi, da je njihovo održavanje skupo i da svaki gram mišića previše na jednoj ruci zapostavlja drugu. Moramo biti uravnoteženi i imati, ne sve jer to ne možemo, nego svega pomalo. O tome ne odlučujete vi nego politika koja se mijenja svake četiri godine, ili ne mijenja. Ona mora gledati preko horizonta, ne zaslijepljena trenutnim interesima nego malo dugoročnijim interesima. Kako je to lako reći, a teško ostvariti.

Stanje u BiH nije dobro

– Borili ste se za demokraciju, za Hrvatsku u Europi, u godinama kada su se drugi integrirali, počeli graditi kuće i bogatiti se, vi ste vaše obnavljali, ako je išta ostalo. Nema tu gorčine, zluradosti, to su samo činjenice. Činjenica je da se danas u okviru EU-a kao mala država borimo za svoj prostor, za svoje interese i da tu nailazimo na manje ili još manje razumijevanja. Ove probleme neće rješavati vojska ni oružje. Stanje u BiH i pravac u kojem ide nije dobro, i to treba govoriti na svakom mjestu. Kada bismo bili jedinstveni u tome, problem bismo bez gužve i buke riješili vrlo brzo. Ja se neću umoriti u nastojanju da tako bude. Ne uspijem li, nisam uspio. Ovih dana gledam kako se na službenim stranicama europske delegacije u Sarajevu prijeti hrvatskoj strani, najvećoj stranci. Prijetećim jezikom se upozorava da će biti nešto učinjeno ako se ne pokore nekom stavu. Ja znam da je pritisak dio politike, ali pitam se u čije se ime to govori. To nije hrvatska politika. Onaj tko o tome šuti, ne radi svoj posao.

Komentari