Milanović na Kninskoj tvrđavi: Oni najodlučniji su izvojevali bitku, da nije bilo onih koji su vodili politički i vojnički, ovoga ne bi bilo

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović priredio je prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi.

“Ovdje smo da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Ovdje smo da odlikujemo neke među najboljima među vama. To nisu odlikovanja da bih bilo koga povrijedio, nego da bih naglasio veličinu i važnost našeg puta nego da bih naglasio veličinu i važnost našeg puta”, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Uručio je odlikovanja umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te Vojnoj policiji HVO i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO.

“U Kninu je 1995. prekinuta okupacija Hrvatske. Da nije bilo vas i onih koji su vas vodili politički i vojnički, ovoga ne bi bilo. U tome je veliku ulogu odigrala i specijalna policija. Nije ovo zamišljeno da se bilo koga ponizi, a najmanje ljude u BiH. Odlikovat ću naše suborce iz BiH, koji su se nesebično dali za našu stvar”, rekao je, javlja HRT.



“Oni najodlučniji su izvojevali ovu bitku. Da nije bilo vas, da nije bilo oni koji su vas vodili politički i vojnički, ovoga ne bi bilo. Nitko vam nije rekao da ovo napravite, to ste osmislili i napravili sami. U tome je veličina ove pobjede. Bez specijalne policije, ova cijela akcija i velika organizacija koju ne može osmisliti baš bilo tko ne bi bila moguća i ne bi bila onakva kakva je bilo”, kazao je.

U ime odlikovanih zahvalio je umirovljeni general-bojnik Kapular.

“Iskreno vas sve pozdravljam i zahvaljujem svima koji su na bilo koji način dali doprinos u stvaranju Hrvatske vojske i hrvatske države”, rekao je Kapular.

Osvrnuo se i na BiH

Milanović je još jednom napomenuo kako dodjela odlikovanja nije zamišljena da se ikoga ponizi.

“Vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini. To nije zamišljeno da se bilo kome stane na nogu. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati”, ističe, prenosi N1.

‘Nadam se da rata više neće biti, živjela naša domovina, živjela Hrvatska’

“Ne znam što bih više rekao, a da to ne ponavljam sutra. Treba nešto ostaviti sutra. Ovo nije ni logistički jednostavno. Nadam se da nitko više nikada iz pozicije republike hrvatske neće ovakva odlikovanja davati ratnim zapovjednicima, što znači da rata više neće biti. Živjela naša domovina, živjela Hrvatska”, zaključio je predsjednik.

Komentari