Milanović Litre: Vanjsko-političko djelovanje svodi nam se na reagiranje i opravdavanje na prozivke naših susjeda

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, Marko Milanović Litre prozvao je vladajuće za “beskičmenjačku” vanjsku politiku koju između ostalog smatra odgovornom za nedavnu zamolnicu Tužiteljstva BiH.

“Najnoviji zahtjev tužiteljstva BiH za procesuiranje hrvatskih ratnih zapovjednika zbog operacije Bljesak sjajan je pokazatelj pasivnosti i manjka volje za suverenom provedbom naših vanjsko-političkih ciljeva i politika, ako ih uopće imamo definirane”, napisao je Milanović Litre na Facebooku.

Smatra kako se hrvatsko vanjsko-političko djelovanje “svodi na reagiranje i opravdavanje na prozivke naših susjeda” te kako je “krajnje vrijeme da hrvatska vlast i institucije počnu njegovati i provoditi proaktivnu, suverenu vanjsku politiku”.

Smatra i kako vlasti u BiH treba podsjetiti na zbrinjavanje više od 650 000 izbjeglica iz BiH za vrijeme rata, ulogu HVO-o u pomaganju Armiji BiH i liječenje njihovih pripadnika u hrvatskim bolnicama kao i to da je upravo “teritorij BiH bio temelj srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine”.



Ističe i brojne vojne operacije HV-a i HVO-a koje su spasile Bošnjake od stradanje te osigurale opstojnost BiH kao države.

Uz objavu je priložio i sliku ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Objavu prenosimo u cijelosti.

ODBACITE BESKIČMENJAŠTVO SVOJIH MENTORA I POČNITE DJELOVATI SA STAVOM

Nastavlja se tragikomična vanjska politika hrvatskih vlasti. Najnoviji zahtjev tužiteljstva BiH za procesuiranje hrvatskih ratnih zapovjednika zbog operacije Bljesak sjajan je pokazatelj pasivnosti i manjka volje za suverenom provedbom naših vanjsko-političkih ciljeva i politika, ako ih uopće imamo definirane.

Naše vanjsko-političko djelovanje svodi se na reagiranje i opravdavanje na prozivke naših susjeda koji preko svojih državnih institucija zadnjih 30 godina redovito izmišljaju neku novu teoriju s kojom produbljuju svoju bolesnu mitologiju u kojoj je Hrvatska bila agresor, a oni nedužni dobrotvori zapetljani u laži, obmane i agresiju povampirenih Hrvatica i Hrvata.

‘Krajnje je vrijeme da hrvatska vlast i institucije počnu provoditi proaktivnu i suverenu vanjsku politiku’

Krajnje je vrijeme da hrvatska vlast i institucije počnu njegovati i provoditi proaktivnu, suverenu vanjsku politiku s kojom će Hrvatska definirati relevantne teme i biti predvodnik diplomatskih odnosa u ovom dijelu Europe.

Za početak mogli bi pitati vlasti u BiH planiraju li isplatiti troškove za više od 650 000 izbjeglica iz BiH koje je Hrvatska zbrinula tijekom Domovinskog rata 90-ih godina bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost?

Možda ne bi bilo ni na odmet prisjetiti ih da su pripadnici HVO-a pomagali u naoružavanju i obuci pripadnika Armije BiH?

Možda i na činjenicu da je teritorij BiH bio temelj srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine?

‘Kakva bi sudbina bila okruženog Bihaća da nije bilo Hrvata i Oluje?’

Ili možda da su se u bolnicama u Hrvatskoj liječili ranjeni pripadnici Armije BiH i civili – Bošnjaci-muslimani?

A možda ne bi bilo ni na odmet spomenuti da su hrvatske snage u nekoliko ključnih trenutaka spriječile srpske postrojbe u zauzimanju strateški značajnih točaka u BiH poput Mostara i doline Neretve, Bosanske Posavine, područje Livna, Tomislavgrada, Rame?
A ne treba ni zaboraviti kakva bi sudbina bila okruženog Bihaća da nije bilo Hrvata i Oluje.
Gospodo vladajući odbacite mlakost i beskičmenjaštvo svojih mentora, danas savjetnika, te počnite raditi za Hrvatsku sa stavom, ciljem i planom”, napisao je Litre.

Komentari