Milanović: Letjet ću kao vrhovni zapovjednik, ako bude potrebno. Primit ću i ministra, ako bude dobar

Zoran Milanović/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vezano za sukob s ministrom obrane Mariom Banožićem, Milanović je rekao da je u 2015. godini, kad je on bio premijer, a Ante Kotromanović ministar obrane, Hrvatska vojska tri puta otišla preko granice, bez odluke ministra, a na zahtjev predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, odnosno njezinog Ureda, i zapovijed tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Drage Lovrića.

“Tri puta. Bleiburg, 17. ili 16. 5. 2015., i to s puškama, ne sa sabljom. Kotromanović nije reagirao. I još dva puta helikopterski letovi u Srebrenicu”, rekao je Milanović, dodavši da je odluka ministra prema zakonu bila potrebna.

Time je reagirao na MORH-ove prozivke zbog upućivanja nekoliko pripadnika Počasno-zaštitne bojne na ispraćaj posmrtnih ostataka četvorice pripadnika HVO-a u Bugojno u BiH.

“U slučaju Bugojno, vojska se nije maknula iz Hrvatske dok ministar nije napisao odluku temeljem koje je tek tada (načelnik Glavnog stožera Robert) Hranj potpisao zapovijed”, rekao je Milanović.



Na novinarsko pitanje hoće li od ministra tražiti suglasnost za letove, nakon što mu je Banožić zabranio korištenje resursa HV-a bez njegove suglasnosti, odgovorio je niječno.

“Letjet ću kao vrhovni zapovjednik, ako bude potrebno. Primit ću i ministra, ako bude dobar”, rekao je.

 

Komentari