Milanović kompletirao tim suradnika i suradnica

Ranko Suvar / CROPIX

Prvi radni dan novog predsjednika Republike Zorana Milanovića započeo je telefonskim razgovorom s premijerom Andrejom Plenkovićem. Nekoliko sati poslije premijer je otkrio da je s predsjednikom razgovarao i o sudjelovanju naših vojnika u misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

Prvi potez novog predsjednika, piše Jutarnji list, bilo je potpisivanje Odluke o Uredu predsjednika, koja bi trebala već danas stupiti na snagu, a to je i preduvjet za imenovanje dužnosnika i funkcioniranje Ureda. Tako već danas počinju i odluke o imenovanjima. Sam je Milanović jučer rekao da bi mogao imati manje savjetnika u odnosu na prethodnicu jer će neki biti zaduženi za više područja.

Jadranka Žarković, koja je izazvala i najviše kontroverzija, tako će biti savjetnica za obrazovanje i socijalnu politiku, možda i za znanost, eventualno i zdravstvo. Ona će, kako piše Jutanji, biti dužnosnica, a Milanović je jučer i potvrdio da će je imenovati.

Dužnosnici u Uredu bit će i Orsat Miljenić, kao predstojnik Ureda i savjetnik za vanjsku i europsku politiku, glasnogovornik Ureda Nikola Jelić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, ali dužnosnik će biti i Bartol Šimunić, kao pomoćnik glasnogovornika, što je novina. Na dužnosničke položaje bit će imenovani i pročelnik Kabineta predsjednika, glavni tajnik Ureda i šef protokola. Neki sugovornici lista kažu da bi Mirjam Katulić, dosadašnja glavna tajnica još od doba Ive Josipovića, mogla ostati na svojoj dužnosti, bude li to htjela, a moguće je i da će Tina Tödtling ostati na poziciji šefice protokola.



Novina je da će i pomoćnici savjetnika predsjednika biti dužnosnici, što dosad nije bio slučaj. No, iz Ureda uvjeravaju da je to uvedeno samo kao mogućnost, bude li neki savjetnik imao veći resor i potrebu za pomoćnikom, a da u ovom trenutku nitko od potvrđenih savjetnika neće imati pomoćnika. Tako da će Milanović zasad imati manji broj dužnosnika od prethodnice koja ih je imala 11, ali, u konačnici, moguće je da će taj broj biti jednak.

“Sigurno neće imati više dužnosnika nego prethodnica”, kažu iz Ureda predsjednika za Jutarnji list.

Milanović će imati i posebne savjetnike za područja na koja želi staviti naglasak, poput kulture, zaštite okoliša, energetike, možda i za nove tehnologije. Posebni savjetnik za ekonomiju bit će Velibor Mačkić, posebni savjetnik za zaštitu okoliša bit će Julije Domac, a za kulturu se kao najizglednija posebna savjetnica spominje aktualna intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, koja je za vrijeme Milanovićeve Vlade režirala svečanost ulaska Hrvatske u EU, kao i vojni mimohod u povodu 20. obljetnice Oluje. Imat će i posebnog savjetnika za branitelje, generala Marijana Marekovića.

Odluka o Uredu predsjednika objavljena je jučer u Narodnim novinama. Prema njoj, Ured će biti formiran na način da se ustrojavaju radna tijela, i to kolegij predsjednika, vijeća i povjerenstva. Dužnosnici će biti dio stalnog kolegija, vijeća se osnivaju za izradu stručnih podloga i analiza, a povjerenstva za obavljanje povremenih poslova.

Milanović ima mogućnost dovesti u svoj kabinet ljude od povjerenja, koji mogu biti rukovodeći državni službenici, ali bez raspisivanja natječaja na takozvani revolving door način. Ivana Pušonjić, kako doznaje list, mogla bi tako doći u Kabinet. Detaljniji ustroj bit će definiran Pravilnikom o unutarnjem redu koji Miljenić mora donijeti u roku od 60 dana. Kad je riječ o samom objektu, u Vili Zagorje i dalje će biti samo Ured predsjednika i Ured predstojnika, a u aneksu će se nalaziti ostale službe.

Također, osiguranje dosadašnje predsjednice ostaje štititi Milanovića. Predsjednik je jučer rekao i da će se uskoro naći s premijerom kako bi raspravili o čelništvu Sigurnosno-obavještajne agencije. Prema svemu sudeći, on ne bi imao ništa protiv da na čelu SOA-e ostane Danijel Markić, za kojega kaže da je profesionalac, piše Jutarnji list.

Komentari