Milanović: Imamo opstrukciju sustava, ambiciju jedne stranke da kontrolira sve. Neće više

Predsjednik Zoran Milanovic Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović ponovno je komentirao sukob s premijerom oko imenovanja veleposlanika.

Na vojnom poligonu “Gašinci” održava Dan za medije drugog dijela vojne vježbe “Stabilnost 21/1” kojem nazoči i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Milanović je uoči vježbe dao izjavu medijima, a komentirao je probleme koje ima ministar zdravstva Vili Beroš. O smjeni ministra, kazao je, mora odlučiti predsjednik Vlade.

“To mora odlučiti premijer, to je pitanje njegovog premijera prema suradnicima. Oni rade dok ih on podržava, ako ima podršku u Saboru, može ih mijenjati. Ako ih mijenja prečesto, to nije dobro, ako ih ne mijenja uopće… Ali Beroš je ministar tek godinu dana”, rekao je.



Kazao je da je Radimir Čačić i njemu govorio da u Vladi ima nesposobne ministre. “U četiri oka svaki dan, ali javno ne. Ali Čačić je tada bio prvi potpredsjednik Vlade.”

Nije želio komentirati probleme u SDP-u. “Ja u ovoj državi nisam opozicija, a kamoli lider opozicije i time ću se voditi”, kazao je.

Za skorašnju obljetnicu u Okučanima nada se da “neće biti kao lani”.

“Ovakav način polaganja vijenaca u kojem vojnici tamo moraju stajati satima da bi se poštivale neke epidemiološke mjere pa političari dolaze na rate dovodi u nezavidan položaj načelnika Glavnog stožera i načelnika Kopnene vojske koji ako se ne žele zamjeriti nikome moraju tamo dežurati kao na šanku. Moraju doći sa mnom pa čekati Plenkovića pa čekati Jandrokovića… Mislim da ću im reći da ostanu doma. Da ih zaštitimo da ih ostavimo doma. Razmišljam o tome, sad ću razgovarati s ministrom. To je način da zaštitimo vojnike”, rekao je Milanović.

Ponovno je komentirao sukob s premijerom oko imenovanja veleposlanika.

“Ako mislite da sam ja taj koji treba napraviti prvi korak nakon svega što radim osam mjeseci… Imamo opstrukciju sustava i ambiciju jedne stranke da kontrolira sve. Neće više. Eto, to je prvi korak. Neka ministar pazi što govori jer mi je otvorio nove horizonte. Ako odgovaram za nešto, onda moram u tome sudjelovati. Nadgledat ću i moji suradnici će nadgledati jer su u protivnom sve ustavne odredbe besmislene. Učinit ću sve da stranačkih interesa u diplomaciji bude kao u vojsci. Odnosno da ih u vojsci uopće ne bude, a u diplomaciji gotovo ništa. U diplomaciji radi cijela jedna mala vojska koja se neće zapošljavati potpuno u diskreciji i temeljem telefonskih razgovora i uobičajenih intervencija. To više neće biti tako. U protivnom će cijeli sustav stajati. Možemo se dogovarati, ne trgovati, dogovoriti u pet dana tko je odgovoran za pokušaj stranačke uzurpacije hrvatske države”, rekao je Milanović.

Vojnom vježbom “Stabilnost 21/1” u Gašincima od 26. do 30. travnja provodi se ocjenjivanje hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji KFOR u Republici Kosovo. Vojna vježba provodi se u okviru “Hrvatskog bedema 1991.- 2021.”, niza vojnih vježbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske, piše N1

Komentari