Milanović: Hrvatska će i prije nego što mnogi misle isplivati kao sjajna europska država u kojoj je lijepo živjeti

Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u velikom je intervjuu za Večernji list govorio o tome koliko smo otišli naprijed, je li optimist u pogledu budućnosti, ali i što vidi kao dobar recept za uspjeh.

”Idemo mi ipak naprijed, s posebnim obzirom na važnu činjenicu da smo se morali u jednom trenutku vratiti unatrag. Naša država i društvo prošli su kroz pravi rat početkom 1990-ih godina. Gotovo cijelo desetljeće bilo je obilježeno ratom i stradanjem. Kroz takvu vrstu nevolje nije prošla ni jedna druga država, odnosno nacija koja je danas integrirana u Europsku uniju”, smatra Milanović.

Također smatra da smo ipak dosta otvoreno društvo ”u smislu otvorenosti za ideje i vrijednosti od kojih ni jedna nije dominantna”, no u smislu podijeljenosti oko svega poručuje.

”Pogledajmo svoje susjede, neka druga europska društva, SAD… i shvatit ćemo da nismo ništa ni lošiji ni bolji od drugih. S naglaskom da smo mi vrlo homogeno društvo u smislu etničke i konfesionalne pripadnosti”.



Kako vidi budućnost Hrvatske?

U tri desetljeća, svoj doprinos dao je ne samo kao premijer, nego i šef oporbe. Otkrio je čime je zadovoljan u svom mandatu, a što bi napravio drugačije. ”Naš je kontekst bio enormna, preduboka financijska i ekonomska kriza u kojoj je novac bio neopisivo skup, a danas je neopisivo jeftin. U tim okolnostima moja je vlada provodila aktivnu politiku otvorenog društva i uključivosti, tolerancije i snošljivosti, i u tome je imala strahovit, destruktivan otpor oporbe. A u području onoga što je jako važno, a to su javne financije, moja je vlada ostavila do tada neviđen red”, rekao je Milanović dodavši da ne žali ni za čime.

A kako vidi budućnost Hrvatske?

”Uvijek sam bio optimist. Optimist sam jer vidim da imamo snage, energije, žilavosti. I pameti. Hrvatska će sigurno i prije nego što mnogi misle isplivati kao čista, sjajna i dobra europska država u kojoj je lijepo živjeti. Zahvaljujući njezinim ljudima, ali i prostoru u kojem imamo sreću živjeti. Nema nas mnogo, niti će nas ikada biti mnogo. Ali kada shvatimo da to nije prokletstvo, nego čak i određena prednost, sazret ćemo kao nacija. Nas četiri milijuna možemo napraviti mala čuda. A za malu zemlju mala čuda i dalje su čuda”, rekao je Milanović za Večernji list.

Komentari