Milanović domaćin 9. Trilateralnog sastanka: Ugostio Boruta Pahora i Van der Bellena

Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović domaćin je 9. Trilateralnog sastanka koji se održava na Brijunima.

Ugostio je predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena.

Sastanak je krenuo u 11 sati u Vili Brijunka, a tema sastanka su odnosi između triju država, rat u Ukrajini, a posebna pozornost posvetit će se situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući onu u Bosni i Hercegovini.

Tema sastanka bila je i kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu i njezine posljedice za Europsku uniju i države članice. Posebna pozornost posvetit će se situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini, te europskoj perspektivi država jugoistočne Europe.Ovaj susret je izazvao veliku medijsku pozornost, te prisustvuju novinari iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Prvi Trilateralni sastanak predsjednika Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Austrije održan je 2014. u Beču, kada je dogovoreno da sastanci postanu tradicija razmjene mišljenja o aktualnim pitanjima u međunarodnim odnosima, situaciji u EU i regiji te o odnosima triju država.

Od tada se sastanci održavaju redovito svake godine, a domaćinstvo sastanaka se izmjenjuje. Predsjednik Milanović do sada je sudjelovao na dva sastanka: 2020. u Beču u Austriji i 2021. u Kostanjevici na Krki u Sloveniji.

 

Komentari