Milanović će izaći sa svojim kandidatom za Vrhovni sud: Ime ćete doznati brzo

Ilustracija Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“Neću prihvatiti nijednu od tih osoba za predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je predsjednik Milanović.

“Razmišljam već o tome neko vrijeme. Nastojim da bude diskretno, ali da izađem na vrijeme s osobom koja je prihvatljiva meni i vladajućoj većini. Namjeravam razgovarati s predsjednikom vlade i HDZ-a i s predsjednikom SDP-a. Želim kompromis. Ovo dvoje kandidata se prijavilo kao za muzičku stolicu…

Mog kandidata ćete na vrijeme doznati. Zakonska odredba nameće obaveze predsjedniku, a ovlasti nema. Kandidat za kojeg se odlučim može zapeti u Saboru, a može i proći. Ime možemo očekivati brzo”, rekao je u intervjuu za Novu TV Milanović.

Podsjetimo, natječaj za Vrhovni sud je bio otvoren mjesec dana, do 13. veljače, a na njega se javilo svega troje kandidata – aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, te dvoje odvjetnika, Lidija Horvat Šime Savić. DSV njihove prijave treba dostaviti Uredu predsjednika, a nakon toga predsjednik odlučuje koga će predložiti.



Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević rekao je u utorak za N1 da je tehnički moguće da se odmah ne izabere predsjednik Vrhovnog suda.

“Predsjednik Republike ovlast za predlaganje kandidata temelji na Ustavu. Natječaj koji mi imamo je propisan zakonom. Predsjednik može predložiti nekog svog kandidata. On ima ustavnu ovlast da predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i može predložiti nekog izvan prijavljenih.

Obzirom da to je njegova direktna ustavna ovlast, mislim da može izabrati kandidata izvan toga. Ja mislim da je predsjednička ovlast da predloži kandidata relativno jasna i upućuje na to da predsjednik može izabrati svog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je, među ostalim, Gardašević.

Komentari