Milanović: Čak ni Rusija nema obvezni vojni rok, o tome treba dobro razmisliti

Zoran Milanović/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić prisustvovali su međunarodnoj vojnoj vježbi ‘Immediate Response 21’ u kojoj, na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ u Slunju, sudjelovalo je više od 1500 pripadnika hrvatskih, partnerskih i savezničkih Oružanih snaga.

Milanović je komentirao uvođenju obveznog vojnog roka, rekao je da ga takve stvari zanimaju isključivo u funkciji obrane zemlje. “U Ustavu ne piše obvezan vojni rok, nego da građani koji mogu da sudjeluju prema sposobnostima, a oni koji ne žele da ne moraju.

Dodao je da čak ni Rusija nema obvezni vojni rok.

“O tome treba dobro razmisliti, jedini uvjet je u funkciji obrane Republike Hrvatske. Punoljetni građani mogu sami odlučiti. To bi bilo komplicirano i trebalo bi pripremati nekoliko godina, a i troškovi su veliki. Imamo Ustav kakav imamo, u njemu piše da je vojna obveza obveza, ali – jedno ogromno ali”.



Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića da je on zbog izjava o Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji huškač.

“Ja sam huškač s Pantovčaka? Čime sam ja to huškač? Time što sam upozorio da je politika jedne države prema drugoj državi nekoretna, da je to iskaljivanje na slabijima. Rekao sam da je pritisak i ucjenjivanje jedne male države da se uđe u Schengen pogrešan način. Ja to osjećam kao svoje poslanje, građansko, ljudsko, netko bi rekao kršćansko, da takve stvari kažem. Što se to dogodilo, a Plenković zna, a ja ne znam kao predsjednik države?”, upitao je.

“Je li normalno da predsjednik Vlade kaže takvu stvar i stane. Incidenti prema Bugarima? U Hrvatskoj praktički nema Bugara. Što se to dogodilo u Hrvatskoj? To je vrlo neodgovorno ponašanje. Pitajte čovjeka što je mislio, ništa nema u novinama, policija nije ništa objavila. Što se dogodilo? Nekome se prosula torba leblebija, boranije?, rekao je.

Komentari