Milanović bira između Sesse i kandidata bez sudskog staža

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Do ponedjeljka se neće znati je li se za predsjednika Vrhovnog suda (VSRH), uz aktualnog Đuru Sessu te odvjetnike Lidiju Horvat i Šimu Savića, do petka u ponoć prijavio još netko putem pošte, piše u nedjelju Večernji list.

Dosad su predsjednici VSRH imali barem neko sudsko iskustvo, a tri posljednja prošli su put od najniže instancije. Sessa je sudac od 1984. te ima i 20-ak godina iskustva na čelnim pozicijama.

Ivica Crnić bio je odvjetnik kad je imenovan, ali 17 godina bio je sudac, pa i VSRH, a i ministar pravosuđa. Milan Vuković je kao ustavni sudac dvaput došao na čelo VSRH, ali s 31 godinom rada u odvjetništvu i ugledom borca za pravdu u mračnim vremenima.

Vjekoslav Vidović bio je najstariji predsjednik sa 71 godinom. Lidija Horvat (43) bila bi prva žena na čelu VSRH, ali ne i najmlađa. Krunislav Olujić bio je nekoliko mjeseci mlađi, ali je već obnašao niz dužnosti, pa i vodećih.



Kad bi Horvat ili Savić bili izabrani, DSV bi ih morao imenovati sucima VSRH do 70. godine. Horvat je 10 godina mlađa od najmlađeg od 37 sudaca VSRH. Ipak, Vesna Vrbetić je bila godinu, a Renata Šantek nekoliko mjeseci mlađa kad su imenovane u VSRH, s 14 i 16 godina sudačkog iskustva.

Horvat je prije 10 mjeseci ispunila uvjet od 15 godina rada u odvjetništvu. Braneći Josipu Rimac, izazvala je USKOK, koji je odbacio njezine “zlonamjerne prigovore”. Branila je i bivšeg šefa Udbe Zdravka Mustača. U ime Marka Perkovića Thompsona tužila je Grad Pulu zbog zabrane koncerta. U ESLJP-u je dobila presudu protiv RH zbog uvjeta u zatvoru.

Dr. sc. Šime Savić (58) nije 2015. izabran za ustavnog suca. Završio je policijsku školu pa, radeći kao policajac, i Pravni fakultet u Zagrebu. Ratne 1992. postavljen je za zapovjednika policije u Kutini i za sudjelovanje u ratu odlikovan Redom hrvatskog pletera. Odvjetnik je 25 godina. Zastupao je preživjelog vatrogasca na Kornatima Franu Lučića, koji je za njega, kad je lani doktorirao u Mostaru, rekao da je pošten, častan i stručan.

Predsjednik Zoran Milanović Hrvatskom će saboru predložiti devetog predsjednika, ili osmog izabere li Sessu. Ako nikoga ne predloži, izlaže se riziku da se na novi natječaj nitko ne javi ili da mu tada prijedlog bude odbijen, donosi Večernji list.

Komentari