Milanović: BiH su oslobodili hrvatska čizma i hrvatski grb

Bruno Konjevic / CROPIX

Rekao je kako se Hrvate u BiH svodi na manjinu iako to nisu, ali da im se ni kao manjini ne daje prava onako kako bi trebalo.

U Jajcu se danas obilježava godišnjica oslobođenja Jajca. Tom prilikom se obratio hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je ponovio povijesnu činjenicu kako je “hrvatska čizma” oslobodila Bosnu i Hercegovinu, a da Hrvati zauzvrat traže jako malo – jednakost.

Odlikovao je branitelje, a zatim im se obratio kazavši sljedeće:

“Kažu da čovjek umire dva puta, prvi put kad mu srce stane, drugi put kad ga prekrije zaborav. Ljudi koji su pali i dali sve što su imali za Jajce, ne moraju strahovati od tog zaborava”. Hrvatski predsjednik je rekao kako su Hrvati u Domovinskom ratu bili na pravoj strani, a zatim je ocijenio kako nisu dovoljno dobili u Bosni i Hercegovini s obzirom na to koliko su dali i doprinijeli.“Tko previše dokazuje ne dokazuje ništa, to je jednako netočno kao i ono da se o ukusima ne raspravlja. Mi i vi moramo sve vrijeme zdravim argumentima, otvorenog srca tumačiti i objašnjavati zašto je ova cijela hrvatska priča s elementima parodije i rapsodije, pravi put. I zašto smo na pravoj strani povijesti. Da nije Hrvata, BiH ne bi bila oslobođena, ne bi završila okupaciju i ne bi bila cjelovita država. Neki nisu spremni sjesti na stol. Hrvatska vojska je natjerala u 9. i 10. mjesecu Karadžića i Mladića da sjednu za stol. BiH, deblokadu Sarajeva i druge velike stvari u ratu nisu postigli ni američki ni britanski ni francuski bombarderi nego čizma na terenu i grb hrvatskih vojnika. Za to ne trebamo zahvalnost, ali moramo to ponavljati”, kazao je Milanović. Zauzvrat, naglasio je, Hrvati u BiH traže malo.

“Tražimo temeljno poštovanje koje je jednom dogovoreno. Ovih dana se uopće ne priča da člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda može birati tko hoće. Kakve to veze ima sa zdravom logikom i poštenjem – elementarnim ljudskim poštenjem?”

Rekao je kako se Hrvate u BiH svodi na manjinu iako to nisu, ali da im se ni kao manjini ne daje prava onako kako bi trebalo.

“U Hrvatskoj manjine biraju isključivo pripadnici tih manjina. Oni nisu konstitutivan narod, ali to pokazuje logiku stvari. Kako izgleda pošten pristup problemu, a ne obični lopovluk. Nakon godina ponavljanja, insistiranja, ne mogu to opisati nikako drugačije nego kao lopovluk”, rekao je.

“Svi oni koji iz dobrih namjera i loše pameti, ili loših namjera govore o ukidanju Daytona i zamjenjivanja njega novim aranžmanom, ja kao predsjednik moderne države Hrvatske, mogu reći da neću nikada podržati i da ćemo se energično boriti protiv toga. BiH bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema. To nekima nije jasno i svoju pohlepu stavljaju pod veo ciničnih izgovora. Ne znam što više smeta krađa ili bezobrazluk, a zajedno je toksična kombinacija”, završio je Milanović svoje obraćanje.

Komentari