MILANOVIĆ: Bez hrvatske vojske i hrvatske države današnje BiH ne bi bilo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na Svečanoj akademiji povodom 15. obljetnice osnutka Udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo. U obraćanju je ponovio da je mali broj pravih ljudi 1991. zaslužan za obranu Hrvatske, u vrijeme prije međunarodnog priznanja kada, kazao je, nikome nije bilo stalo do Hrvatske.

– To je bila vojska koja nije imala međunarodnu pomoć, prije opstrukcije, prijezir i povjerenje, rekao je.

Naglasio je da je prošlo dosta godina te da “uskoro generacija koja je obranila Hrvatsku više neće biti među s nama”.

– Zato je što važnije da istinu sažmemo u što manje jasnih artikuliranih rečenica koje će biti istinite, jasne i neprijeporne. Istina može biti subjektivna, ali držimo se objektivnog – obranjeni sami zahvaljujući malom broju pravih ljudi, oslobodili se sami zahvaljujući odlučnosti političkog vodstva, hrvatskih generala. Vrijeme je za sumiranje, povlačenje crta, neke stvari moramo rezimirati, objašnjavati ih kćerima i sinovima. Uskoro će biti 10 godina da su zadnji generali oslobođeni optužbi za ratne zločine. To je bio politički proces, s ciljem da se Hrvatsku moralno, energetski ponizi. To nije uspjelo. Hrvatska danas, nakon što je postala članica EU-a, mora vidjeti što je dobro za nas, što smo uzeli, koliko možemo biti zadovoljni i onda trezveno zaključiti što nam je raditi dalje, koje nam se mogućnosti pružaju i koje opasnosti vrebaju. Izražavam najdublje ljudsko poštovanje prema tome što ste napravili za Hrvatsku, rekao je među ostalim.



Poručio je i da BiH ne bi bila definirana ovako kako je da nije bilo Hrvatske vojske.

Ne bi bilo Daytona, ne bi bilo deblokade Sarajeva. Hrvati u BiH 30 godina nakon Daytona zaslužuju barem slutnju pravde, pravičnosti i pravice. Bez hrvatske vojske i hrvatske države današnje BiH, kojoj želimo sve najbolje, ne bi bilo.

Komentari