Milanović: Ako je netko stao na žulj bankama, to sam ja. Banke su kao vatra, ne smije im se dopustiti da se osile

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu se obratio novinarima u Sisku. Naime, on sudjeluje na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske “Ban Toma Bakač” Sisak u bivšoj vojarni Barutana.

Osvrnuo se na sporu obnovu nakon potresa te rekao kako “ne misli da je vrijeme za ostavku”.

“Ali vrijeme je počelo otkucavati da ‘grabimo’ taj novac. Taj novac je jedini kriterij po kojemu ja mjerim hrvatski život u Europskoj uniji. Vrijeme je počelo jučer. Mislim da tu još uvijek ima vremena da se riješi, ali treba siline, treba se ići jače”, rekao je.

Govorio je o obnovi Banovine te istaknuo kako to mora “ići jače” jer, kako je istaknuo, “nije riječ o povijesnoj jezgri Zagreba”.



Milanović je govorio i o Općoj sjednici Vrhovnog suda koja se održava u četvrtak, a na kojoj će se razgovarati o kandidatima za novog predsjednika Vrhovnog suda. Kao što je poznato, novi prijedlog Milanovića je sudac Radovan Dobronić.

“Vrhovni sud se pita za mišljenje. OK, čut ćemo mišljenje”, rekao je predsjednik.

Osvrnuo se i na situaciju s prešutnim minusima na tekućim računima građana.

“Ne podsjeća me na slučaj sa švicarcima jer on je bio ogroman. Velik kao život za mnoge hrvatske ljude, Ako je netko stao bankama na žulj, to sam ja pa mislim da imam nekakav kredibilitet govoriti i o ovoj temi. Banke su kao vatra, dobar sluga, ali grozan gospodar i ne smije im se dopustiti da se osile. Banke u Europi, te banke u zadnje vrijeme rade s vrlo tankom marginom, a slabe su to zarade. Regulatori, ne samo narodne banke, nego oni koji imaju mandat od naroda, a to je politika, moraju voditi računa da se banke ne otmu kontroli, ali da isto tako zarađuju”, naglasio je Milanović, objavio je N1.

Komentari