Milan iz Đulovca već četiri godine živi s parazitom u sebi: Bolovi su na rubu izdržljivosti

ICV

Milan (34) IZ Đulovca već četiri godine živi s parazitom u sebi. Prošao je mnoge bolnice, probao razne lijekove i dalje ne postoji trajno rješnje protiv ovog parazita. 

Priča Milana Barića je sve samo ne svakidašnja: ‘Bolovi su nepodnošljivi, zasad nema rješenja’. Riječ je o parazitu vrste Toxocara koji uzrokoje toksokarozu, infekciju nematodnim askaridnim larvama koje inače zaražuju životinje.

Jajašca Toxocare canis, T. cati i drugih životinjskih askardinih helminata sazrijevaju u tlu te zaražuju pse, mačke i druge životinje. Jajašca iz njihove stolice mogu biti unesena u probavni sustav ljudi te sazrijevaju u ljudskim crijevima. Larve prodiru kroz stijenku crijeva i mogu migrirati kroz jetru, pluća, CNS, oči ili druga tkiva. U čovjeku mogu biti mjesecima.

Milan Barić je otkrio kako je saznao da ima ovog parazita u sebi:

“Počelo je to negdje 2015. na 2016. godinu; počeo sam osjećati umor i probadanje prsištu pri naporu, te su mi se pojavile dvije male izbočine pod kožom. Za infekciju sam saznao kada sam otišao kod oftamologa na pregled. Imao sam osjećaj kao da mi je nešto u očima jer su me jako pekle. Nakon pregleda sam poslan na testiranje na toxoplazmozu i toxocarozu i test je bio pozitivan na toxocarozu”.


Od simptoma je imao kronični umor, bolove u rukama, vrtoglavice, gubitak ravnoteže, mučnine i poremećaj sna – sve što je karakteristično za ovu infekciju.

“Bio sam u KBC-u Jordanovac, Klinici Magdaleni te u Vrapču zbog poremećaja sna. Privatno sam išao i van Hrvatske, u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, pa i u Njemačkoj”.

Trenutno ne uzima lijekove, a zasad, kaže nam, ne postoji trajno rješenje liječenja parazita:

“Više je parazita nego prije, odnosno, više su vidljivi pod kožom. Infekcija je uznapredovala, a to najbolje vidim po bolovima koji su česti i dulje traju. Nekad imam bolove koji su na rubu izdržljivosti”. Često se budi po noći zbog bolova.

Svoju priču je javno ispričao jer se nada da će mu se netko javiti sa sličnim/istim problemom. Uz to, želja mu je pomoći drugima kako ne bi, zbog ovakvog problema, potrošili novaca i vremena, kao i patnje koliko je on, piše icv.hr 

Komentari