HDZ podbacio u skupljanju potpisa za Grabar-Kitarović

Izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović predao je u utorak u 12.00 sati Državnom izbornom povjerenstvu između 210 i 250.000 potpisa Državnom izbornom povjerenstvu. Iako su se nadali kako će ponoviti uspjeh s posljednjih izbora kad je HDZ predvođen tada Tomislavom Karamarkom predsjednici uspio skupiti 330 tisuća glasova to im nije uspjelo.

HDZ ovci više ni ne kriju kako su pojedine županijske organizacije podbacile u prikupljanju potpisa. Među njima se posebno ističu zagrebačka i ličko-senjska.

Dok je za ličko-senjsku razumljivo da je zbog odlaska Darka Milinovića koji je donedavno bio jedini vladar Like da izgube 50 posto podrške i s obzirom na to da predsjednik organizacije Marijan Kustić ni ne živi dolje, zagrebačka organizacija opravdanja nema.

Podsjetimo, portal Otvoreno.hr pisao je o sjednici GO HDZ-a Grada Zagreba na kojem se raspravljalo o slabom prikupljanju potpisa za kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović.



Predsjednik organizacije Andrija Mikulić tada se žalio da je do 25. studenog prikupljeno tek 7000 potpisa. Mikulić je trebao prikupiti 35 tisuća potpisa no uspio je samo 21 tisuću.

Nije ovo prvi put da Mikulićeva organizacija strahovito podbaci. Prisjetimo se izbora za Europsku parlament kad je HDZ u Gradu Zagrebu ostvario katastrofalan rezultat i uspio osvojiti tek 13 posto glasova, skoro duplo manje od SDP-a.

Tada je Mikuliću opravdanje bilo to da su glasove HDZ-u odnijeli Hrvatski suverenisti i onda još stabilni Neovisni za Hrvatsku koje su zajedno više od 15 posto, a obraćali su se desnijem biračkom tijelu od trenutne politike HDZ-a.

Odraz nezadovoljstva vodstvom organizacije

Opravdanja za neuspjeh ne manjka. Neki u HDZ-u smatraju kako se predsjednička kampanja u toj organizaciji odrađuje preko volje, drugi legitimno kažu kako im je Miroslav Škoro uzeo dio kolača, treći kažu da mnogi nisu htjeli potpisati jer im se ne sviđa bliskost predsjednice sa zagrebačkim gradonačelnkom Milanom Bandićem, koji je, kako doznajemo, za Grabar-Kitarović uspio prikupiti čak 35 tisuća potpisa.

Međutim, mnogo više njih smatra kako je neuspjeh u prikupljanju potpisa u kampanji odraz nezadovoljstva članstva zagrebačkog HDZ-a s trenutnim vodstvom gradske organizacije, predsjednikom Andrijom Mikulićem i tajnikom Ivanom Ćelićem.

EKSKLUZIVNO Na sjednici Zagrebačkog HDZ-a prosvjedi zbog izbacivanja osmorke, loše se prikupljaju potpisi za Kolindu Grabar-Kitarović

To nezadovoljstvo je dugogodišnje, a kulminiralo je kad je jedino zagrebačka organizacija HDZ-a po kratkom i po svemu sudeći nevaljalom postupku izbacila članove Viber i WhatsApp grupa što je izazvalo medijske reakcije izbačenih i val nezadovoljstva među članstvom.

Miroslav Škoro i Anto Đapić istopili potporu Kolindi Grabar-Kitarović

Neosporno je da su Miroslav Škoro i Anto Đapić svojim kandidaturama Kolindi Grabar-Kitarović ‘ukrali’ skoro 90 tisuća potpisa podrške. Zbrojeni s onima koje je prikupio HDZ dolazimo do broja od 300 tisuća koji je mnogo bliže onom broju kojeg su HDZ-ovci najavljivali. No, pitanje je hoće li isto tako Đapić i Škoro ugroziti Grabar-Kitarović na izborima. A legitimno je i pitanje koje se već neko vrijeme provlači u medijima, hoće li se HDZ-ovci osloboditi straha od partijske kazne i na dan izbora možda zaokružiti nekog drugog umjesto svog kandidata.

OTKRIVAMO Zapisnik sa sjednice Gradskog odbora HDZ-a potvrđuje sumnje o nepoštivanju procedure pri izbacivanju osmorke

Komentari