Mijić o izborima u SAD-u: Pitanje je hoće li biti gotovo i kad sve bude prebrojano

N1

Politički konzultant Mate Mijić u programu N1 televizije rekao je da američki predsjednički izbori još nisu gotovi iako je Joe Biden favorit.

“Ne mislim da je sve gotovo. Pitanje je hoće li biti gotovo i kad sve bude prebrojano jer slijede tužbe i pravni procesi, a to će se sigurno dogoditi u Wisconsinu”, rekao je Mate Mijić.

Unatoč konačnim rezultatima smatra da je republikanska stranka čvrsta: “Republikanska stranka je sad u dobroj poziciji. Republikanski establišment rješava se Trumpa koji im nikad nije sjeo, a Senat i dalje drže. Imaju i većinu u Vrhovnom sudu i puno konzervativnih sudaca. Preoteli su i jedno guvernersko mjesto pa će i tu imati većinu. Republikanci nemaju problem u vidu Donalda Trumpa jer kontroliraju sve poluge vlasti osim Bijele kuće. Biden ionako nije pretjerano problematičan jer je on establišment Demokrat s kojima su dosad dobro funkcionirali.”

Što ako Biden pobijedi?

Ako Biden pobijedi, Trump će imati problema s priznavanjem poraza, smatra Mijić: “Trump mi ne djeluje kao netko tko priznaje poraze i sumnjam da će to napraviti. Trump će vjerojatno isto doći do 70 milijuna glasova, no nisam uvjeren da će ikad priznati da je izgubio izbore. Ni Hillary Clinton to nije olako napravila. No mislim da nema izbora nego mirno predati vlast, Amerika to ne bi oprostila.”



Također, dodaje da se i gubitkom izbora neće završiti utjecaj Donalda Trumpa na republikansku stranku “jer je puno njegovih kandidata dio te mašinerije”. Biden neće biti pretjerano utjecajan predsjednik što će također ići na ruku Republikancima, smatra Mijić, piše N1.

Komentari