Mijić: Europski izbori su pokazali da su anketne agencije jako pogriješile; Relković: Ankete pokazuju trend

U ponoć počinje teći rok za prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu.

Tko će u maksimalno 12 dana uspjeti prikupiti 10 tisuća potpisa? Svaki kandidat na promidžbu može potrošiti do osam milijuna kuna. Koji će biti izvori financiranja kampanje? Kakva je ona do sada bila, spremaju li se u nastavku neka iznenađenja, hoće li biti prljavštine, bile su teme HRT-ove emisije Otvoreno.

Voditelje kampanja ne brinu rezultati anketa

“Bitno je reći da i u prvom i u drugom krugu i u bilo kojim kombinacijama Kolinda Grabar- Kitarović pobjeđuje, to je najbitnije”, smatra Ivan Anušić, voditelj izborne kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Mjesečni pad biračke potpore ga ne zabrinjava, najbitnije je, kaže to da drugi krug pokazuje povećanje potpore Kolinde Grabar-Kitarović jer u drugom krugu imamo samo dva kandidata.

Ni Mate Mijić, direktor komunikacija izborne kampanje Miroslava Škore nije zabrinut zbog pada potpore Miroslavu Škori. Nemaju, kaže previše povjerenja u ankete, europski izbori su pokazali da su anketne agencije jako pogriješile, a pogriješili su i u prvom krugu prošlih predsjedničkih izbora gdje su pokazivale gotovo pobjedu Ive Josipovića. Provodimo, kaže, svoja istraživanja, u njima je Miroslav Škoro relativni pobjednik prvog kruga i time su, naravno, zadovoljni.

“Ne samo da nas ne brinu rezultati anketa, mi im uopće ne vjerujemo”, kaže Dražan Dizdar, voditelj izborne kampanje Mislava Kolakušića. U prilog tome su, kaže, rezultati anketa rađeni prije europarlamentarnih izbora.

“Nijedna od tri agencije nisu nam ni prognozirali mandat, pogreške su bile ogromne, naše su procijene bile puno preciznije, nemamo razloga za vjerovati anketama. Naša je procjena da možemo osvojiti 600 000 glasova jer je to važno za drugi krug”, poručuje.

Politički analitičar Ivica Relković naglašava da se ankete ne promatraju statično, nego dinamično. One pokazuju trend.

Predsjednica stagnira, Milanović ima blagi rast

“Ankete pokazuju stagnaciju predsjednice države, Zoran Milanović ima blagi rast, došlo je i do stagnacije Miroslava Škore ali je došlo i do povratka Mislava Kolakušića na posteuroparlamentarni rejting. Pitanje je da li će se kampanja dinamizirati, hoće li Kolakušić nastaviti rast ili će doživjeti živozidaški limit na do 15 posto, da li će se kampanja na desnoj strani dinamizirati pa da se dogodi ono što oni govore da imaju, ne može se sada prognozirati”, objasnio je.

S njim se slaže i politički analitičar prof. dr. sc. Pero Maldini. Anketu treba promatrati, kaže, najprije u kontekstu trenutka u kojem se radi, pogotovo kada je riječ o istraživanju stavova.

“U nekom drugom trenutku, ako se nešto dogodi ti se stavovi mogu promijeniti u jednom ili drugom smjeru. Može se promijeniti i broj ljudi koji bi možda podržavali jednog ili drugog aktera ovisno o toj dinamici. Dakle, podatke treba gledati na način što se dogodilo prije, što se događa sada. Pojedinim kandidatima raste potpora i kada ne rade ništa. Neki su imali bolji, neki lošiji početak. Ne treba uzimati podatke zdravo za gotovo, treba ih promatrati dinamično u jednom procesu koji se događa u tijeku političke kampanje”, naglašava.

Škoro počinje prikupljanje potpisa ne u Slavoniji nego u Zagrebu

Relković smatra da će u ovoj kampaniji biti više kandidata koji neće skupiti dovoljan broj potpisa.

“Malo smo se našalili i rekli smo da će to odrediti i Zoran Vakula to jest kiša koja može padati jer oni koji nemaju jako strukturu, neku svoju mrežu ili neki oblik građanskog aktivizma teško će privoljeti na trgovima pod kišobranima ljude da daju potpise. Ako anuliramo dva ili tri kandidata, može se dogoditi da neki od kandidata toliko narastu da se s nekim drugim izjednače-četvrti s trećim ili drugi s prvim. Tako se može dogoditi mikroizjednačavanje prije samog početka stvarne kampanje”, objasnio je Relković.

“Skupit ćemo 10.000 potpisa sutra do ponoći, ostalih 11 dana ćemo se družiti s građanima, slušati njihove probleme, očekujemo da i na taj način građani nam pomognu poslati poruku da je vrijeme za promjene i da će se promjene dogoditi već na ovim izborima”, poručio je Mate Mijić.

“Imamo dosta jako i ustrojenu mašineriju”, kaže Anušić. Sutra je predsjednica u Zadru svojim državničkim obavezama, a u kampanju krećemo iz Rijeke, točnije s Grobnika.

“Mi smo dokazali da imamo sve što je potrebno za prikupljanje potpisa, imamo dobro ustrojenu organizaciju volontera koji rade na razini cijele Hrvatske i problema s prikupljanjem nećemo imati. Mislav Kolakušić će biti u subotu na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića”, najavio je Dražan Dizdar.

Komentari