Mihalinec nakon pregovora s Vladom: Tražili su da odustanemo od povećanja plaće. Odbili smo, novca ima

N1

Čelnik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec dao je izjavu nakon sastanka u Ministarstvu rada gdje se razgovaralo o smanjenju dodataka koje imaju zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja.

“Vlada je od nas tražila da pristanemo na trajnu suspenziju dodataka koje smo postigli nakon štrajka u onom sporazumu”, rekao je Mihalinec.

“Sindikati odgoja i obrazovanja odmah su odbili takav prijedlog Vlade. Ta povećanja imala su cilj da zaposleni u obrazovanju dostignu standard koji su imali i ostali u javnom sektoru”, dodaje.

Mihalinec smatra kako Vlada nema pravo prema zaposlenima u obrazovanju koji rade i preko mjere ići s takvim zahtjevom.


“Sindikati će odbiti bilo kakvu pomisao o odustajanju ili suspenziji nadoknada plaće u sustavu odgoja i obrazovanja”, rekao je.

Upitan radi li se tu možda o privremenoj suspenziji, Mihalinec je kazao: “Ova Vlada je izrijekom rekla suspenzija, što bi značilo da nema više povećanja. To bi bio jedan dodatni udar za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja. Forsiranje privida nastave od 11. svibnja je dodatni udar na zaposlene u odgoju i obrazovanju. Kao da cijelo obrazovanje može nadoknaditi teta Đurđa na trećom. Privid nastave – to nećemo prihvatiti. Odustajanje i trajna suspenzija povećanja plaća bi bila dodatni čavao u sustav odgoja i obrazovanja”.

Kaže kako nijedan prijedlog Vlade nema pravog ekonomskog opravdanja.

“Niti prijedlog da se ne isplati regres. Tko će ove godine ići na more? Što ćemo ga poslati Nijemci da nam donesu koronu? Nepravedno je da jubilarnu nagradu ne dobije netko tko 35 godina radi u sustavu obrazovanju. Povećanje plaća u javnim službama nije naš prijedlog. 2+2+2 je predložio sam premijer u Saboru”, ističe Mihalinec.

Mihalinec ističe kako novca ima.

“Vlada daje novac poduzećima da pomogne firmama koje nisu radile u krize. Svjesni smo da su mnogi poslodavci dobili novac od Vlade, a svjesni smo da nisu smanjivali svoje dividende. I sad bi spremačica u školi koja nikad neće dostići plaću od 4 tisuće kuna trebala biti solidarna s nekim drugim. Ukoliko Vlada ostane na tome prijedlogu, to znači da je ponovno zabetonirala zaposlene u odgoju i obrazovanju na najnižu moguću plaću”, poručuje Mihalinec, piše N1.

Komentari