MIGRANTSKA INVAZIJA Balkan nije spreman za ovu krizu: Evo kakva je situacija u BiH

Flickr

Strah od migrantske invazije Europom znatno je porastao 29. veljače kada je Turska otvorila granice i odlučila da će prema Europskoj uniji pustiti više od 17 000 migranata. Pitanje migranata postalo je od tada i jedna od glavnih tema u Hrvatskoj.

Saborski zastupnici imaju raznolike reakcije na ovu krizu. Ivan Pernar ističe da je cilj ilegalnih migranata zavladati Europom i promijeniti strukturu stanovništva, Miro Bulj traži da reakciju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i smatra da pitanje migranata mora postati glavna tema i na razini EU, a Hrvatska bi u tome svakako trebala igrati glavnu ulogu s obzirom na to da predsjeda Vijećem EU. Jedni zastupnici žele pak hrvatsku vojsku na granici, a drugi pozivaju na humanost.

Još uvijek se ne zna kako će se Hrvatska točno postaviti kada migrantski val dođe do naše granice, a sudeći prema posljednjim događajima na grčkoj granici, samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi.

Kataklizmični scenarij u BiH

Susjedna Bosna i Hercegovina već je uvelike iskusila posljedice migrantske krize.



Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić upozorio je u utorak da je njegova zemlja suočena s potencijalnom katastrofom ako tisuće migranata iz Turske uspiju probiti grčku granicu i preko Balkana krenuti dalje prema zapadnoj Europi.

“Ostvaruje se kataklizmični scenarij”, rekao je Radončić.

Vlasti BiH procjenjuju da bi sadašnja situacija mogla zemlji donijeti ulazak i do 10.000 ilegalnih migranata svakog dana, a ona se isada jedva skrbi za šest do sedam tisuća ilegalnih migranata koliko ih u prosjeku boravi tijekom zimskih mjeseci.

“Sada radimo po načelu: spasiti što se spasiti da”, dodao je ministar sigurnosti.

Neki gradovi u BiH već su zahvaćeni ovom krizom i nemaju prihvatljive kapacitete ni mogućnosti da se s istom izbore.

Evo kakva je situacija u Tuzli. Sve veći broj migranata dolazi na područje Tuzle, a prema službenim podacima samo u proteklom tjednu registrirano ih je skoro 900. Do sada ovoliki val migranata nije bio zabilježen. Kako se izboriti s ovom situacijom, pogotovo dok se očekuje još veći priliv migranata ostaje – nepoznanica. Tuzla se bori s nedostatkom skloništa, lijekova, odjeće i hrane za migrante, a njihov broj u konstantnom je porastu.

Prognoze pokazuju da će situacija biti sve gora, a jasne politike prema migrantima nema ni BiH ni Hrvatska ni EU.

Komentari