Meteorolog otkrio kakva će biti jesen i što očekivati od zime

Kakvo nas vrijeme očekuje ove jeseni i zime, otkrio je meteorolog Izidor Pelajić.

“S listopadom je u Hrvatsku sa sjevernih obala Afrike stigla veća količina vrlo toplog zraka”, rekao je Izidor Pelajić za Vecernjih.hr i dodao:

“Neuobičajeno visoke rujanske temperature površine Sredozemnog i Jadranskog mora pomogle su nahraniti taj zrak vlagom. Koliko uspješno, najbolje govore akumulacije kiše u Primorju i Gorskom kotaru proteklih dana, a o toplini i subotnjoj vrućini najbolje je pitati Slavonce.”

Napomenuo je da tako izraženih vrućina više neće biti, no isti tip vremena – promjenjivo, uglavnom iznadprosječno toplo uz čestu južinu i povremenu kišu, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega – nastavit će se sve do sredine, a uz temperaturu i oborinu sličniju višegodišnjem prosjeku, moguće i sve do kraja mjeseca.

“Tako bi nakon rujna i listopad mogao završiti kao topliji od prosjeka, ali ne i suh. U planinama i priobalju upravo suprotno, često mokar, pa će tako odluka o tome treba li izaći u prirodu ili ostati kod kuće za mnoge biti promjenjiva baš kao i vrijeme”, ističe Pelajić.

Kaže da će početak zime biti manje hladan ako je suditi po važećim sezonskim prognozama koje predviđaju temperaturu višu od prosjeka.

“To nipošto ne znači da neće biti kraćih prodora hladnog zraka sa sjevera, a s njime i lepršavih bijelih pahuljica, ali znači da bismo ove godine trebali uštedjeti na grijanju. Ipak, trebali bismo pričekati s preranom potrošnjom upravo ušteđenog novca, najbolje do Svetog Nikole, kada ćemo imati jasniju predodžbu što nam siječanj sprema na kopnu. Izgleda da siječanj planira biti “najprosječniji” mjesec u idućih pola godine”, dodaje.

Komentari