Metelko Zgombić: Slovenija pogrešno tumači presudu Suda EU-a, arbitražna odluka može biti temelj rješenja

Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko Zgombić pozvala je Sloveniju da prestane s neeuropskim ponašanjem i kažnjavanjem hrvatskih ribara i sjedne s Hrvatskom za pregovarački stol nakon jučerašnje presude Suda EU koju naziva velikom pravnom pobjedom Hrvatske.

“Ovo je velika pravna pobjeda za Hrvatsku”, rekla je državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko Zgombić u razgovoru za Hinu.

Vrijednost ove presude je što su se zauvijek pobile slovenske neutemeljene tvrdnje

“Spor Hrvatske i Slovenije spor je iz međunarodnog prava i zadovoljstvo nam je što je Sud EU-a kristalno jasno rekao da nije nadležan u tom postupku”, kaže Metelko Zgombić.

Državna tajnica ističe da je “velika vrijednost presude što su se jednom zauvijek pobile slovenske neutemeljene tvrdnje” po kojima je Arbitražni sporazum dio europskog prava, a njegova provedba hrvatska obveza iz Ugovora o pristupanju EU-a.Arbitražni sporazum u Stockholmu 2009. potpisali su tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor, nakon čega je pokrenut postupak pred ad hoc Arbitražnim sudom.

Hrvatska se krajem srpnja 2015. povukla iz postupka nakon što se pokazalo da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simone Drenik u dosluhu.

No, Arbitražni sud je nastavio s arbitražom iako je razotkriveno nedopušteno ponašanje Slovenije.

Hrvatska vlada i oporba jednako ne priznaju arbitražnu presudu i više puta su pozivali Sloveniju na bilateralne pregovore i poboljšanje odnosa.

Arbitražna odluka može biti temelj rješenja

Metelko Zgombić kaže da proglašenje nenadležnosti Suda EU-a za granični spor dvije članice EU-a “jasno pokazuje da se samo zajedničkim naporima i suradnjom može doći do rješenja”.

“Zrelost i europska orijentiranost svake države ocjenjuje se i prema načinu na koji ona rješava sporove. Mislim da je vrijeme da okrenemo novu stranicu u našim odnosima i da polazeći od ove presude kao dvije zrele i odgovorne susjedne zemlje sjednemo i riješimo otvoreno pitanje”, smatra Metelko Zgombić.

Naglašava da je Hrvatska spremna na razgovor.

“I sam prijedlog rješenja iz arbitražne odluke bi mogao biti temelj za naš konačni dogovor, ali s neophodnim modifikacijama koje bi bile poštene i uzele u obzir potrebe i interese obje strane”, objašnjava državna tajnica u MVEP-u.

Slovenija pogrešno tumači presudu Suda EU-a

Slovenski političari su objavljenu presudu protumačili kao poziv na implementaciju arbitraže, ali zastupnica hrvatske vlade pred Sudom EU-a Gordana Vidović Mesarek kaže da “nigdje nije navedeno ono što slovenska strana tvrdi”.

“Prvenstveno trebamo uputiti na činjenicu da je Sud EU-a u zadnjem dijelu obrazloženja presude pozvao na mirno rješavanje spora sukladno međunarodnom pravu. On to ne bi učinio da je granica utvrđena i da to pitanje nije sporno”, rekla je Vidović Mesarek u razgovoru Hini.

Dodaje da je “temelj svih sljedećih postupanja razgovor i dogovor” te da samostalna tužba Slovenije protiv Hrvatske više nije moguća.

Spor ne smije biti opterećenje ljudima koji žive uz granicu

Premijer Andrej Plenković u petak je pozvao Sloveniju na “prestanak neovlaštenog postupanja i kažnjavanja prema hrvatskim ribarima”, a onda će i Hrvatska prestati s recipročnim mjerama.

Državna tajnica MVEP-a vjeruje kako je “pravi trenutak da se prestane s neeuropskim ponašanjem Slovenije i kažnjavanjem ribara jer, kao što je vidljivo iz ove presude, granica nije utvrđena”.

“Spor o konačnoj crti razgraničenja država ne smije biti teret niti opterećenje ljudima koji žive uz granicu, kako hrvatskim, tako ni slovenskim ribarima”, dodaje Metelko Zgombić.

Državna tajnica u MVEP-u očekuje kako će jučerašnjom presudom Suda EU-a “ojačati pozicija Hrvatske u razgovorima s partnerima, ali i onim područjima u kojima Slovenija posve neopravdano blokira Hrvatskoj ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ili najavljuje nelojalne postupke poput blokiranja Hrvatske na putu prema Schengenu”.

OECD broji 36 razvijenih zemalja, a za pristupanje Hrvatske potrebna je jednoglasna odluka svih članica.

Komentari